Agnellide pereäris Fiat Auto mainekujundaja ja tippjuhina töötav Lapo Elkann teatas pärast nädalapäevad kestnud toibumist: “Sõidan uudishimuliku pressi pilgu eest mõneks ajaks välismaale, aga tulen peagi tagasi, et jälle oma meeskonnaga tööle asuda.” Itaalia ajalehtede väitel sõitis Elkann USA-sse Arizonasse uimastivõõrutusravile.

Oma leht kiidab

Agnellidele kuuluv Torino ajaleht La Stampa kirjutab oma juhtkirjas: “Lapo ei ole elupõletaja, nagu kõmuajakirjandus väidab. Ta on südamlik ja avatud. Ta on sündinud New Yorgis, õppinud Pariisis ja Londonis, 17-aastaselt töötas USA eksvälisministri Henry Kissingeri abilisena ning ta räägib viit keelt.”

Lapo vanem vend, kinnine ja reserveeritud John Elkann sai vanaisa Gianni Agnelli surma järel 2003. aastal nii auto-, energeetika- kui ka meediaettevõt-teid hõlmava tööstuskontserni Fiat Group asepresidendiks. Ent just Lapo on pärinud ka vanaisa stiilitunnetuse ja karisma ning asus Fiati autoharu etteotsa.

Noormehe sarnasust Fiati “patriarhi” Gianniga on kõmu-ajakirjanduski märganud ja seadnud ta maailma paremini riietuvate meeste nimekirja.

Ligi 40 aastat Fiatti juhtinud Gianni Agnelli suutis 1970.–1980. aastatel muuta Torino autogigandi Itaalia tippkontserniks, mis rajas riigile tee maailma seitsme juhtiva tööstusriigi sekka.

Agnellide äriimpeeriumist sai riigi uhkus ning Giannit hakati nimetama Itaalia kroonita kuningaks. Kaks aastat tagasi jättis 81-aastaselt manalateele läinud Gianni oma pärijatele aga võlgadesse vajuva Fiati.

Gianni tütrepojal Lapo Elkannil on viimase aasta osava brändikujundusstrateegiaga õn-nestunud Gianni vanaisa 1899. aastal asutatud autotööstusele uus elu sisse puhuda ning Lapos on üritatud näha Fiati juhile igati väärilist järeltulijat.

Agnellisid on nende läbielamiste tõttu sageli võrreldud Briti kuningliku perekonna või Kennedytega. Kui Gianni Agnelli oli 13-aastane, hukkus tema isa lennuõnnetuses. Gianni poeg Edvardo võttis endalt viis aastat tagasi maanteesillalt alla hüpates elu. 1997. aastal suri 33-aastaselt vähki Gianni vennapoeg Giovannino, kellest pidi tulevikus saama firma juht.

Torinost ja Agnellidest mitu raamatut kirjutanud tuntud kirjanik, 79-aastane Carlo Fruttero hindab ajalehes La Repubblica Elkanni lugu kui jahmatavalt banaalse sisuga tõsieludraamat – pidu, narkootikumid ja rahakas poiss,

kes uimastisõltlasena kogu oma tuleviku põrmustab.

Meelemürk liigselt kättesaadav

•• Itaalia teleajakirjanike eksperiment Elkanni kokaiiniskandaali järel tõestas, et näiteks Milanos, maailmakuulsa toomkiriku või keskraudteejaama kandis kulub tänaval kokaiini hankimiseks mõnikümmend minutit. Ühe grammi hind on 50–75 eurot.

•• Ajakirjanduse hinnangul kohtab samasugust pilti kõigis suuremates linnades. Narkoloogid aga kurdavad, et kokaiinist on saanud laiatarbeuimasti ja rikaste kõrval on üha enam keskmise ja väikese sissetulekuga kokaiinipruukijaid.

•• Samas on Torino lähedalt Alpidest algav ja Aadria merre looklev Itaalia pikim jõgi Po ekspertide väitel täis jääkaineid, mis tekivad inimorganismis kokaiini tarvitamise tagajärjel, erituvad uriiniga ning satuvad siis reoveega jõkke. Oletatakse, et ligi viie miljoni elanikuga Po orus tarbitakse iga päev umbes 40 000 annust kokaiini – pea kolm korda enam, kui varem arvatud.