Kunagise Venemaa suurima naftafirma Jukose omaniku ja juhi Mihhail Hodorkovski ning tema äripartneri Platon Lebedevi kaitseks moodustatud pressikeskuse esindaja Maksim Dbar ütles, et kohtunik pole edasilükkamist advokaatidele põhjendanud.

Dbari sõnul võib olla kaks põhjust. „Kas kohtunik ei jõudnud otsuse kirjutamisega valmis või tahetakse otsus meelega välja kuulutada aasta lõpus või lausa aasta viimasel päeval, kui on selge, et inimeste tähelepanu on mujal,” ütles Dbar Eesti Päevalehele. „Venemaal sukeldub uusaastapuhkustesse, enne 10. jaanuari kedagi tööle ei lähe ning selge, et sellisel ajal uudis Hodorkovski otsuse kohta kedagi ei huvita.” Läänes on aga samal ajal jõulupuhkused, lisas Dbar.

Karistus on kompromiss

Selline strateegia eeldab, et kohtunik teatab otsuse selles väga mahukas kriminaalasjas paari-kolme päevaga. Eelmisel nädalal pakkus aga Dbar, et kui tõmmata paralleele Hodorkovskile-Lebedevile langetatud esimese kriminaalasja otsusega 2005. aastal, siis kestab otsuse ette lugemine vähemalt kaks nädalat. „Me ei tea ju, kuidas kohtunik käitub seekord,” ütles Dbar eile.

Üle 200 miljardi tonninafta varguses süüdistatavatele Hodorkovskile ja Lebedevile mõistetakse karistus, mis on Vene võimueliidi eri grupeeringute huvide kompromiss, ütles Moskva politoloog Aleksei Muhhin. Tema sõnul tähendab see, et karistus tuleb väiksem prokuröride nõutud 14 aastast, aga kindlasti vähemalt seitse-kaheksa aastat. Viimane variant tähendaks, et 2003. aastast kinni istuvad Jukose eksjuhid vabaneksid 2011 või 2012. aastal ehk enam-vähem samal ajal, kui lõppeks eelmise protsessi ajal mõistetud karistus.