Võimupartei Ühtne Venemaa – mille järjest kahaneva populaarsuse varjamiseks Rahvarinne on loodudki – üks juhtivaid tegelasi, riigiduuma majanduspoliitika komisjoni juht Jevgeni Fjodorov nimetas sellist tegevust loogiliseks, sest Venemaa edukaks arenguks ongi vaja tavakodanike, ühiskondlike organisatsioonide, töökollektiivide ja ärimeeste konsolideerumist. „Ei saa olla nii, et pooled lähevad ühes suunas, aga pooled teises suunas,” ütles Fjodorov.

Viisaastakuplaanid

Soovist ühineda „Putiniga samas suunas minejate” kogu töötajaskonnaga on ajalehe Kommersant teatel ühena esimestest avaldanud soovi Venemaa Raudteed, mis on oma ligi 1,1 miljoni töötajaga inimeste arvult Venemaa suurim ettevõte. Veel plaanivat sama näiteks Venemaa suurim teemantide tootja, tuhandeid töötajaid ühendav Alrosa.

Politoloog Stanislav Belkovski sõnul liituvad Rahvarindega eelkõige need ettevõtted, mis on „juba lähedastes sidemetes Putiniga ning mis peavad lihtsalt maksma kümnist sellest tulenevate privileegide eest”. Enamasti on sellised ettevõtted niigi riigi kontrolli all. Eraettevõtted või-vad aga olla Rahvarindest huvitatud eelkõige kui kohast, kus enda kasuks lobitööd teha, lisas Belkovski.

Töökollektiivide kaasamise kõr-val tekitab paralleele Nõukogude ajaga Rahvarinde kavatsus luua Venemaa arenguks viieaastased plaanid, mida kriitikud nimetasid kohe uuteks viisaastakuplaanideks. Viisaastakuplaanide järgi elati varem Nõukogude Liidus.

Venemaa president Dmitri Medvedev on seni Rahvarindesse suhtunud neutraalselt, kuigi oma viimases majanduspoliitilises kõnes eelmisel reedel Peterburis ta ühe selge nükke Ühtse Venemaa klooni suhtes ikka tegi. „Majanduse konkurentsi-võime kaotust ei saa kompenseerida plaaniliste viisaastakutega,” ütles Medvedev.

Rahvarinde peamine kasu Ühtsele Venemaale enne valimisi on selles, et kuna ametlikult on tegu ühiskondliku liikumisega, siis ei kehti selle suhtes enne valimisi parteisid puudutavad piirangud. Näiteks nende tegevuse kajastamise kohta tele-uudistes, kuigi Rahvarinde liikmed kandideerivad kõik võimupartei nimekirjas.

Kommentaar

Jaanus Piirsalu

Moskva korrespondent

Putini Rahvarinde selge eesmärk paistab olevat kindlustada või-muparteile Ühtne Venemaa vähemalt sama suur toetus detsembri algul duumavalimistel kui neli aastat tagasi ehk siis 64 protsenti häältest.

Viimaste küsitluste põhjal alla 50-protsendilist toetust omava Ühtse Venemaa reitingu üles sikutamine valimisteks on erakonna parteitule esimehele Putinile äärmiselt oluline sellepärast, et see võib olla üks määravaid tegureid, kas ta kandideerib 2012. aasta kevadel presidendiks.

Kui Putini esinumbriks olles ei suuda Ühtne Venemaa eelmiste valimiste tulemust korrata või sellele lähedast tulemust teha, siis on Putini presidendiks kandideerimise tõenäosus kindlasti väiksem kui siis, mil Ühtse Venemaa tulemus ületab 65 protsenti. Selle loogika eelduseks on, et Putin nõustub olema Ühtse Venemaa esinumber, mille kohta ta seni vastust pole andnud.

Küsitlused näitavad ka seda, et esimest korda on Putini ja ametis oleva presidendi Medvedevi reiting sisuliselt võrdsed.