mail@epl.ee

Shveitsi õhupall Breitling Orbiter 3 maandus eile edukalt Egiptuse kõrbes, lõpetades esimesena peatusteta ümbermaailmalennu õhupallil. Shveitslane Bertrand Piccard ja inglane Brian Jones katsid oma pallil Breitling Orbiter 3 enam kui 44 000 kilomeetrit. Mehed saavutasid oma kauaoodatud eesmärgi ümber maakera lennata juba üleeile Mauretaania lähistel läänepikkusel 9.27 kraadi kell 11.24 Eesti aja järgi. Selleks hetkeks oli möödunud 20 päeva nende startimisest Shveitsi Alpidest.

Eesmärgiks Egiptus

Mehed lendasid edasi üle AlÏeeria ja Liibüa Egiptusse. Esmalt plaanisid rekordiomanikud oma 55 meetri kõrguse hõbedase õhupalli juhtida Giza püramiidideni, kuid loobusid ebasoodsate tuulte tõttu.

Sveitsi kuulsast seiklejateperest pärinevale 41-aastasele Piccardile oli äsjane rekordlend juba kolmas katse õhupallil ümber maakera seilata. 51-aastane Jones on mõnda aega õhupallilennu õpetajana tegutsenud. Algselt pidi Piccardiga kaasa sõitma hoopis teine britt, Tony Brown, kes läks aga perfektsionistina tun-tud Piccardiga tülli.

55 meetri kõrguse hõbedase palli ümbermaailmalend kulges suuremate viperusteta, kuigi vahepeal streikis telefoniühendus ning õhupalligondli soojendus-süsteem. Kuna õhupall liikus pikka aega ekvaatori lähedal, tõkestas suur õhupallikere sidet otse pea kohal asunud satelliitidega. Asjatundjate hinnangul jõudis Breitling Orbiter 3 eesmärgile tänu konstruktorite ettenägelikkusele ning hiinlaste vastutulelikkusele.

Saatuslik Hiina

Pärast Piccardi isiklikku Hiina-visiiti andsid sealsed võimud ümbermaailmapalluritele kitsa lennukoridori, kuid see suleti, kui Briti magnaat Richard Branson ja ameeriklane Steve Fossett detsembrikuisel ümbermaailmalennul keelust hoolimata Hiina õhuruumi läbisid. Pärast aktiivset lobbytööd õnnestus Piccardil veebruari lõpus siiski õhukoridor välja kaubelda.

Genfis asuvas juhtimiskeskuses peeti nädalavahetusel pidu, Shveitsi mägikülas Chateau d’Oex’s, kust pall 1. märtsil startis, helistati kirikukelli. Üm-bermaailmalendurid saavad nüüd ühe miljoni dollari suuruse autasu, mille Saksa õlletootja Anheuser-Busch esimesena õhupalliga maakerale ringi peale teinutele välja pani. See on siiski tunduvalt vähem, kui õhupallireisiks kulutatud hiiglaslikud summad.

Lennule järgnevad Shveitsis ulatuslikud pidustused, millel on lubanud osaleda teiste hulgas ka Briti ärimees Richard Branson, kes ka ise mitmel korral edutult ümbermaailmalendu üritas.