Eelmisel nädalal hukkus Liibanonis kuus Hispaania rahusõdurit, sel nädalal tabas sama saatus Jeemenis turismireisil olnud hispaanlasi.

Hispaania välisministeeriumi internetileheküljel hoiatatakse Jeemenisse reisijaid inimröövide eest, mida harrastab mõni kohalik hõim, et valitsuselt teeneid välja pressida. Viimase 15 aasta jooksul on röövitud üle 200 välismaalase, kuid seni pole keegi neist oma elu kaotanud.

Ohtlik ekstreemturism

Enamik rahvastikust on Jeemenis hambuni relvastatud ning valitsuse ja ‰iiidi-mässuliste konflikt on korduvatest relvarahudest hoolimata endiselt päevakorral. Teisest küljest on aga sihtkohal olemas kõik, mis ekstreemsusi hindavaid reisijaid magnetina ligi tõmbab: vähe turiste, sest suured firmad sinna reise ei korralda, personaalne programm, ohtlikkus, erilisus jne.

Reisibüroo Bidon 5 on Hispaanias üks vähestest, mis huvilisi Jeemenisse viib. Näiteks 19-päevase paketi eest võetakse 1800 eurot ehk pisut üle 28 000 krooni.

Kolmeteistkümne hispaanlase viienädalane reis Jeemenisse oli alles algamas. Teisel päeval külastati 3000 aasta vanust Seeba kuningannale pühendatud Mahram Bilqise templit. Sealt naasnud neljast maastikuautost – neist esimene ja viimane olid sõjaväelaste turvaautod – koosnev konvoi jõudis pärastlõunal kell pool kuus Maribi linna, kui toimus plahvatus.

Enesetapurünnakus said kannatada just kaks keskmist maasturit ehk need, kus istusid hispaanlastest reisijad. Seitse neis viibinud hispaanlast ning kaks jeemenlast, nende giid ja tõlk, said surma.

Nii Liibanonis hukkunud sõjaväelaste kui ka Jeemeni turistide surmas peetakse otseseks süüdlaseks al-Qaidat või mõnda selle allüksust. Kusjuures esmaste uurimistulemuste põhjal võib öelda, et mõlemal juhul teadsid terroristid täpselt, et tegemist oli just hispaanlastega.

Enam kui kolm aastat tagasi Madridi terrorirünnakute järel valimised võitnud peaminister Zapatero põhjendas tookord hispaanlaste ründamist sellega, et nad osalevad ebaseaduslikus ja ebaõiglases Iraagi sõjas. 

Järelduste tegemise aeg 

•• Viimaste sündmuste taustal pole Zapatero huultelt nii must-valget selgitust kostnud. Hispaania väed on Iraagist lahkunud ja nii Afganistanis kui ka Liibanonis ollakse vaid rahumissioonil, aga terroristid tapavad ikka tema kaasmaalasi.

•• Tegelikult muidugi ei ründa islamiäärmuslased vaid hispaanlasi ja näib, et see, mida üks või teine lääneriik nende kodumaal teeb või tegemata jätab, ei mõjuta terroristi peas enam midagi. Kuid lääneriikide läbimõtlemata tegusid ja sõnu saab edukalt kasutada, et toita propagandamasinat ning värvata uusi liikmeid.

•• Seetõttu oodataksegi enne puhkusele minekut Hispaania peaministrilt uut tegevusplaani võitluses terrorismiga.