Juba üle 80 aasta kestab Venemaal unikaalne Lenini surnukeha säilitamise eksperiment. Selle hoidmise eest vastutavad teadlased kinnitasid hiljuti, et Oktoobrirevolutsiooni juhi säilmeid on võimalik probleemitult rahvale näidata veel vähemalt sada aastat. Viimase 20 aasta jooksul ei olevat nad surnukehas märgatud mingeid muutusi.

Kuigi Lenini rajatud NSV Liit lagunes üle 16 aasta tagasi, ei ole Moskvas mingit märki sellest, et maailma kunagine esirevolutsionäär sängitataks lõpuks puhkama maamulda. Mõned vähem tähtsad ametnikud on seda mõtet toetanud, aga nende arvamusel pole kaalu, sest Venemaa presidendi Vladimir Putini meelest pole Lenini äraviimine lähiajal mingi arutlusteema.

“Põhjus on väga lihtne,” selgitab Eesti Päevalehele Putini pressiesindaja asetäitja Dmitri Peskov. “Meil on vähemalt kaks kuni kolm põlvkonda inimesi, kes on pärit Nõukogude ajast. Neist paljude jaoks on see mõte (surnukeha äraviimine – toim) solvav, nende seas on palju Lenini ideede toetajaid.”

Põhiliselt on need inimesed Peskovi sõnul Suure Isamaasõja veteranid ning sellele järgnenud aastate tööveteranid. “Just nemad võitsid sõja ja tõstsid riigi majanduse taas jalule, nemad ehitasid teid ja tehaseid,” räägib Peskov. “Neid ei tohi solvata, nende arvamust tuleb arvestada.”

Nii jääbki Peskovi sõnul ainukeseks mõistlikuks variandiks mitte arutada Lenini matmist senikaua, kuni need inimesed elavad. “Siis tulevad uued põlvkonnad, kes ei mäleta NSV Liitu,” lausub Peskov. “Need, kes ei mäleta enam näiteks, et olime Eestiga kunagi ühes riigis, ja kelle jaoks me oleme alati olnud lahus.”

Pool toetab matmist

Sama seisukohta jagas hiljutises intervjuus ka Venemaa presidendi asjadevalitseja Vladimir Kožin, kelle haldusalasse kuulub Lenini mausoleum. Kožin küll tunnistab, et “surnuaed Moskva kesklinnas – see on halb”, kuid rõhutab samal ajal, et “nii on läinud, selline on olnud ajaloo käik ning seda ei tohi ümber kirjutada”. Kremli asjadevalitseja lisab, et riigis on tähtsamaid probleeme kui Lenin.

Venemaa eelmine president Boriss Jeltsin seevastu ütles korduvalt, et Lenini surnukeha tuleks mausoleumist ära viia, kuid tegelikult ei võetud tema võimu ajal selleks midagi ette.

Viimase esinduslikuma küsitluse Lenini saatuse kohta korraldas 2006. aastal Levada keskus. Nad küsitlesid üle Venemaa 1600 inimest, kellest 51 protsenti oli Lenini mahamatmise poolt. Tema mausoleumi jätmist toetas 40 protsenti vastanuid, kellest suurem osa oli üle 55-aastased. Mausoleumi toetajate seas oli enim Kommunistlikku Partei ja Îirinovski pooldajaid.

Lenin kannab siiani Šveitsi riidest ülikonda

•• Lenini surnukeha seisukorda jälgitakse siiani väga rangelt. 12 teadlasest komisjon vaatab selle üle kaks korda nädalas. Iga pooleteise aasta tagant viiakse läbi põhjalikum “ravikuur” – keha lastakse spetsiaalse lahusega täidetud vanni. See kestab kuni kaks kuud, mille jooksul on mausoleum kinni.

•• Lenini seisukorra jälgimisega tegeleb huvitava nimega asutus – Venemaa biomeditsiiniliste tehnoloogiate teadus- ja uurimiskeskusele alluv ravim- ja aromaatsete taimede instituut. Vene valitsuse ajalehe Rossiiskaja Gazeta andmeil vahetavad teadlased Lenini ülikonda ja lipsu iga kolme aasta tagant. Põhjus on lihtne: ülikond imbub selle ajaga balsameerimislahusest läbi ja kaotab oma esinduslikkuse.

•• Lenini jaoks pole Kremlil senini millestki kahju. Teadaolevalt lasi Lenin eluajal oma ülikonnad teha ·veitsist pärit kallist kangast. Rossiiskaja Gazeta andmeil tellib Kremli asjadevalitsus siiani Lenini rõivaste jaoks riiet ·veitsist.

Moskva tähtis turistimagnet

Relvastatud valve

Pole inimese moodi

•• Lenini balsameeritud surnukeha käivad siiani neljal päeval nädalas Punasel väljakul vaatamas tuhanded inimesed. Huviliste enamiku moodustavad välisturistid ja see teeb mausoleumist endiselt ühe peamise Moskva turismiatraktsiooni.

•• Mausoleum ise jätab palju sügavama mulje kui Lenin selle sees. Surnukeha lebab mausoleumi sügavuses kuulikindlas klaaskirstus. Nagu Lumivalgeke, kes ootab printsi. Printsi, kes ta maha mataks, sest inimest meenutab Lenin väga vähe.

•• Äärmiselt lühikest kasvu Lenin lamab kirstus küll ülikonnas nagu inimene, aga tema nahk meenutab villast riiet. Nägu on küll äratuntav, aga näonahk pole enam kaugeltki inimese moodi.

•• Täpsemalt Leninit vaadelda ei saa, sest mausoleumi valvurid ei luba tema surnukeha ees julgeolekukaalutlustel peatuda. Isegi siis, kui sa oled ainus inimene

saalis.