Mitmed õiguseksperdid leiavad, et kanepi tarbimise eest kriminaalselt karistamine ei anna soovitud tulemust, kirjutab DW. Lorenz Böllinger, Bremeni ülikooli emeriitprofessor kriminaalõiguses, asutas "Schildow Circle"-i kaks aastat tagasi ja seal on praeguseks 122 kriminaalõiguse professorit, kes tahavad saavutada kanepi müügi ja omamise legaliseerimist. Eelmise aasta novembris võttis grupp parlamendiga ühendust, et panna kokku parteide-ülene töögrupp hindamaks Saksamaa narkoseadusi ja praeguste strateegiate efektiivsust.

Nüüd on kaks opositsiooniparteid Bundestagis, Roheline partei ja Vasakpartei, otsustanud ideed toetada. Böllinger loodab, et ka sotsiaaldemokraadid tulevad kaasa. Komisjoni loomiseks on vaja vähemalt 120 parlamendiliiget. Nende kahe opositsioonipartei käes on 127 kohta parlamendis.

Böllingeri sõnul on kanepi tarvitajate kriminaliseerimine halb, sest nad on sunnitud seda ostma mustalt turult, mis on ohtlik ja toob kaasa muidki probleeme. Samuti lubaks legaliseerimine paremat kontrolli kvaliteedi üle. Viimasel ajal on Saksamaal sagedaks saanud kanepi lahjendamine tervisele väga kahjulike ainetega, näiteks vedela plastiku ja pliisulfiidiga.

Münsteri politseiülem Hubert Wimber ütles DW-le, et on samuti seadusemuudatuse poolt, sest kriminaalne keelamine on läbi kukkunud. Tema sõnul kulub liiga palju raha karistamisele ja liiga vähe ennetusele ning rehabilitatsioonile.

Uimastiküsimuste volinik Marlene Mortler on tugevalt kanepi legaliseerimise vastu, sest selle tarbimisega käivad kaasas terviseriskid, mis võivad viia psühhoosi ja sõltuvuseni. Böllinger lükkab aga argumendi ümber väitega, et psüühikahäired võivad tekkida inimestel, kellel on nendele eelsoodumus.