Ka seekord. Berliini müür oli veel püsti, kui Austria passiga abielupaar paarikümne aasta eest Bonni lähistele elama asus ning hiljem mitu korda elukohta vahetas. Kerge võõrapärane aktsent öeldi olevat pärit sünnimaalt Ladina-Ameerikast. Andreas ja Heidrun Anschlagi integratsioonivõime hindeks ei saa panna muud kui eeskujulik: mees õppis ja omandas eriala, naine sünnitas tütre ja tegutses, nagu tavalises läänesaksa peres kombeks, koduperenaisena.

Teisipäeval Stuttgardi maakohtus alanud protsess peab välja selgitama topeltelu elanute tegevusulatuse. Sest Anschlagide abielupaar on Vene välisluure ohvitserid Pit ja Tina. Või ehk Aleksandr ja Olga Rost, nagu püüdis selgitada kohus? Isegi idaspioonide kaitsmisele spetsialiseerunud Müncheni advokaat Horst-Dieter Pötschke (on kaitsnud ka Willy Brandti kantsleriametist tagasi astuma sundinud Günter Guillaume’i) ei teadvat oma praeguste kaitsealuste tegelikku identiteeti.

Esmaklassiline aparatuur

Igatahes sai 11. oktoobrist 2011 justkui külma sõja taassünni päev, sest sel päeval paljastatud Pit ja Tina on ühinenud Saksamaal esimesed idaspioonid. Vahistamishetkel parajasti oma Marbachi linna üürimaja keldris Moskvaga lühilainel ühenduses olnud Tina kasutada oli esmaklassiline aparatuur. Kasutati ka salapeidikuid, mida käis tühjendamas Vene saatkonna teenistuja. Perel oli kolm autot ja pangas 700 000 eurot. Venemaa hindas oma agentide tegevust vääriliselt, makstes aastapalgaks

100 000 eurot. Selle raha eest sai Moskva aastate jooksul tuhandeid lehekülgi informatsiooni NATO ja EL-i poliitilisest ja sõjalisest strateegiast. Üks allikas oli Hollandi välisministeeriumi töötaja Raymond Poeteray, kes andis Vene agentidele salajasi dokumente NATO kaitsesüsteemi ning Afganistani, Liibüat ja Kosovot puudutavate tegevusplaanide kohta. Poeteray istub 2012. aasta märtsist samuti kohut oodates vahi all.