Vabariiklaste eelvalimistel võitis 53-aastane Whitman ligi kahe kolmandiku hääletajate toetuse, osariigis kindlustusasjade regulatsiooni eest vastutavat vastaskandidaati Steve Poiznerit toetas alla 30 protsendi vabariiklastest.

Whitman panustas eelvalimiste kampaaniasse üle 70 miljoni dollari, naise varanduse väärtuseks on hinnatud 1,2 miljardit dollarit. Eelvalimistega võrreldava summa kavatseb Whitman kulutada ka valimisteks. Endisest Silicon Valley tippjuhist Poizneri eelvaimiste kampaania maksumuseks oli 25 miljonit dollarit, vahendab Frankfurter Allgemeine.

Demokraatide kandidaadiks on osariigi 72-aastane prokurör Jerry Brown, kes on juba aastatel 1975-1983 Ühendriikide kõige suurema rahvaarvuga osariigi kuberneri ametit pidanud. Browni kampaania eeldatav maksumus jääb suurusjärku 20 miljonit dollarit, kuid mehe toetajad ametiühingutega eesotsas on lubanud koguda valimiskampaaniaks veel umbes 30 miljonit dollarit.

California osariigi valimised on novembris. Endisest musklimehest ja filminäitlejast kuberner Arnold Schwarzenegger on viimast päeva tööl järgmise aasta 30. jaanuaril.