Istanbul oleks juba ohustatud kultuuriväärtuste nimekirja kantud, kui Türgi valitsus poleks viimasel hetkel asunud selle vältimiseks tugevat lobitööd tegema. Kui Istanbul oleks kultuuripealinna aastal kaotanud UNESCO maailmapärandi staatuse, tähendanuks see suurt tagasilööki, kirjutas BBC.

Linna võimsamad ajaloolised ehitised, mis on ühtlasi ka suurimad turismiatraktsioonid, on tegelikult küllaltki normaalselt renoveeritud ning hooldatud.

Näiteks Hagia Sophia katedraalis lõppes hiljuti keskaegsete mosaiikide renoveerimine. Samuti käivad renoveerimistööd ka Ottomani-perioodil rajatud Süleymaniye mošees. Võib isegi öelda, et neid objekte pole mitte kunagi varem nii hoolega kaitstud kui praegu.

UNESCO-le teeb aga muret see, et paljud linna vähem tuntud, ent siiski ajaloolise väärtusega objektid, on väga kehvas olukorras. Näiteks on probleeme linna munakivitänavatega ning Ottomani impeeriumi aegsete puithoonetega. Mitmete mädanevate puithoonete olukorda peetakse lausa „šokeerivaks“ ning säärane asjade käik UNESCO-le ei meeldi.