Tester, mille tootja on firma OraSure Technologies, on uudne seetõttu, et kasutab diagnoosimiseks sülge, mitte verd, nagu siiani tavaks. Kasutaja võtab pulgakesega suust natuke sülge ja asetab selle spetsiaalsesse lahusesse. Tulemus selgub 20–40 minutiga.

Kuid kodune tester ei ole siiski nii usaldusväärne kui koolitatud arsti tehtud proov.

Kliinilised uuringud näitasid, et kodune tester annab ühe valepositiivse tulemuse igast 50 000 tulemusest ja ühe valenegatiivse igast 12 tulemusest. Seega pole koduse testri eesmärk asendada meditsiinilist proovi, vaid pakkuda inimestele alternatiivi.

FDA kiitis kodutestri heaks kaalutlusel, et oma staatuse teadmine on ülioluline samm HIV leviku tõkestamisel. Viirus levib endiselt jõudsalt just seetõttu, et seda levitavad inimesed, kes oma nakatumisest ei tea.

Hind on kõrge

Eesti HIV-positiivsete võrgustiku esindaja Igor Sobolevi sõnul on koduse testri heakskiit iseenesest hea, sest annab inimestele veel ühe, veidi privaatsema alternatiivi. „Juhuks kui inimene ei soovi minna asutusse end testima,” selgitas Sobolev.

Miinuseks võib osutuda aga kõrge hind, mis peaks alguses olema umbes 60 dollarit ehk umbes 50 eurot.

Kuna Euroopa Liidus ei ole kodust testrit veel registreeritud, ei ole see eestlastele kättesaadav.

„Ei ole ka teada, millal need meie turule võiksid jõuda,” sõnas tervise arengu instituudi ekspert Kristi Rüütli, kelle sõnul oleks oluline ka maailma terviseorganisatsiooni (WHO) heakskiit.

„Hetkel nad [WHO] pigem ei soovita kodutestimist. HI-viirus võib surmaga lõppeda ning on väga oluline, et testi tegija on professionaalne meditsiinitöötaja, kes suudab kohe pakkuda ka vajalikku nõustamist ja tuge,” selgitas Rüütli.