Kunstiprojekti „ArtArmor. Kunst, mis päästab elusid“ pidulik avamine toimus Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoones. „ArtArmor“ on unikaalne ettevõtmine, milles Ukraina kunstnikud on muutnud sõjas ukraina sõdurite elusid kaitsnud kuulivestide metallplaadid ainulaadseks taiesteks. Et raha antud kunstiteoste müügist läheb uue kaitsevarustuse – soomusvestide, kiivrite, kõrvaklappide, kinnaste, prillide ja muu ostmiseks Ukraina armeele, päästavad eksponeeritud soomusrüüd juba teist korda elusid.

Ajaloomuuseumi juhatuse liige Jaanus Rohumaa sõnab: „Eesti Ajaloomuuseumil on au olla koostööpartneriks Ukraina kunstiprojektile „ArtArmor“, mis toetab sõduritele uue kaitsevarustuse ostmist. Käesolev näitus Suurgildi hoones on muuseumipoolne austusavaldus Ukraina rahvale, kes peab ühtsena kindlameelset võitlust agressori vastu ning kelle kunstnikud suudavad luua teoseid sõjale ja surmale vaatamata“.

Kunstiprojekt „Ukraina – Ristilöömine 365...“ ekspositsioon räägib sissetungist suveräänse riigi territooriumile, mille sarnast ei ole toimunud pärast II maailmasõda. Näituse Ukraina-poolsed korraldajad, Ukraina Teise Maailmasõja Ajaloomuuseumi töötajad, olid esimeste seas, kes astusid vaenlase poolt laastatud aladele pärast seda, kui need olid okupatsioonivägedest vabastatud.

Eesti Mälu Instituudi juhatuse liige ja näituse koordinaator Martin Andreller leiab, et see näitus kõneleb enda eest. „Sõda puudutab meid kõiki, sõltumata rindejoone füüsilisest kaugusest. Näitus kajastab mitte minevikku, vaid olevikku ning meie ühine panus peab olema selles, et see olevik muutuks ja jääks minevikuks“.

Kunstiprojekt „ArtArmor“ on avatud kuni 12. märtsini Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoones (sissepääs Suurgildi hoonesse on sooduspiletiga). „ArtArmor“ projekti idee autor ja produtsent on Oleksandr Kovalchuk. Põhjalikumalt saab kogu projektiga tutvuda kodulehel artarmor.org.

Näitus „Ukraina – ristilöömine. 365...“ on avatud kuni 25. märtsini aadressil Harju 13 ja on kõigile tasuta. Idee autor on Kaimo Kuusk, Eesti Vabariigi suursaadik Ukrainas. Näituse teostust toetasid Ukraina Kultuuri- ja Teabepoliitika Ministeerium, Eesti Vabariigi Välisministeerium ja Eesti Vabariigi Suursaatkond Ukrainas.