“Fertilitas ei reageerinud piisava kiirusega,” ütles Kellyga ligi 10 aastat vabaabielus elanud Alari (42). “Ta kirjutati liiga vara haiglast välja ning kui hakkasid kohutavad kõhuvalud, siis kirjutas arst talle tablette, kuigi oleks pidanud kohe uuesti opereerima.”

Alari sõnul hakkas Kelly regulaarselt Fertilitases tervist kontrollimas käima, kuna lootis raha eest erahaiglast paremat arstiabi saada kui riigihaiglast.

Lõigati kasvajat. “Iga visiidi eest pidi maksma 250 krooni ja ööpäev haiglas maksis 800 krooni,” rääkis Alari. “Ma ei tea, kui palju maksis operatsioon ja kas ta jõudis selle eest raha juba ära maksta.”

Fertilitase raviarst teatas Kellyle, et tal on munasarjas healoomuline põiskasvaja ning soovitas selle välja opereerida.

Möödunud teisipäeval läkski Kelly haiglasse ning samal päeval tegid talle operatsiooni Fertilitase peaarst Ivo Saarma (pildil) ja doktor Edda Väin.

Eelmise nädalal kolmapäeva õhtul kirjutati Kelly haiglast välja. Kodus aga hakkasid naisel kohutavad kõhuvalud, nii et ta pidi kogu aeg kõveras olema. “Ta ei saanud praktiliselt üldse magada,“ rääkis Alari. “Natuke tukastas ja siis jälle ärkas valude pärast üles.”

Hommikul helistas Kelly Fertilitasesse ja kaebas valude üle. Doktor Väin kirjutas talle retsepti antibiootikumidele. “Kella kümne ajal olid tal tabletid juba käes,” rääkis Alari. “Ta hakkas neid kohe võtma, kuid olukord läks aina hullemaks ja valud tugevnesid.”

Kelly helistas uuesti haiglasse ning lõpuks tuli doktor Väin neljapäeva hilisõhtul kella kümne ja üheteistkümne vahel isikliku autoga talle koju järgi ning toimetas naise tagasi haiglasse.

“Selline haige transportimine on ennekuulmatu,” rääkis Alari. “Ei mingit kanderaami ega midagi. Meeletute kõhuvalude käes vaevlev inimene pidi autosse minema omal jalal.”

Öö veetis Kelly haiglas jätkuvate valude käes piineldes. Hommikul tuli kokku haigla arstide konsiilium, kes otsustasid teda uuesti opereerida, kuid siis oli juba liiga hilja.

põhjuseks mürgistus. Operatsiooni ajal langes naine koomasse ning kella kahe ajal fikseerisid arstid kliinilise surma. Seejärel kutsus Fertilitas välja kiirabi, kes patsiendi Mustamäe haiglasse toimetas. Seal fikseeriti noore naise surm kella poole viie ajal.

“Lahkamistulemuses seisab, et operatsiooni käigus vigastati jämesoolt,” rääkis Alari. “Selle tagajärjel tekkis infektsioon ja surma põhjuseks on märgitud äge kõhukelme põletik.”

Saarma ütles, et nende haigla kutsus juhtunu põhjuste väljaselgitamiseks kokku komisjoni, mis uurib patsiendi surma põhjuseid.

“Moodustasime komisjoni, kuhu on kaasatud spetsialiste nii Tartu Ülikooli kliinikumist, kui ka Mustamäe haiglast,” ütles Saarma. “Esialgne arvamus on, et surma põhjustas kiire kuluga septiline ‰okk, aga rohkem ma praegu ei kommenteeriks.”

Ta lisas, et juhtunu on nende jaoks erakorraline sündmus ning seetõttu tegelevad nad asjaga väga tõsiselt.

Sotsiaalministeeriumi arstiabi ravikvaliteedi komisjoni esimehe Peeter Mardna sõnul võib Fertilitas uurimiskomisjoni kokku panna, kuid komisjoni otsus ei otsusta midagi.

“Meie riigis paneb sõltumatu komisjoni kokku ikkagi ravikvaliteedi komisjon,” lausus Mardna. “Meil on kogemus, et kõik ise kokku pandud komisjonid reeglina lihtsalt mätsivad asja kinni.”

Fertilitase tegevdirektor Meelis Roosimägi ütles, et ametlik lahkamise protokoll pole valmis ning seetõttu ei ole patsiendi surma täpne põhjus fikseeritud.

“Kõik ei läinud nii nagu me oleksime soovinud,” ütles Roosimägi. “Jämesoole vigastus on operatsioonitüsistus ja see ei pruugi olla ravivea tulemus. Kui patsient haiglast lahkus, oli tema seisund hea. Selline info, et tal tekkisid hiljem tugevad valud, meieni ei jõudnud.”

Roosimägi ütles, et nad lõid oma uurimiskomisjoni eelkõige iseenese jaoks, et täpselt välja selgitada, kas midagi on valesti tehtud.