Vladimir Putin rääkinud Saksamaa kantsleriga, või siis pigem vastupidi, kuid teada pole seda, mida Putin rääkis. Kas pole kummaline, et häbistatud (nagu muidugi vene pool väidab) riigi ja rahva president ei ütlegi midagi?

Tegelikult pole Venemaa poolelt kõikvõimalikul moel hukkamõistu tõesti tulnudki kõige kõrgemal tasemel. Okei, peaminister tegelebki neil…. Nojah, ega ei oskakski täpselt ja lühidalt öelda millega, igal juhul aga presidendi varjus ja pigem siseriiklikult.

On olnud välisministri ja tema ministeeriumi ütlemisi, on parlamenditegelaste ütlemisi, on muidugi hulgaliselt väiksemaid tegelasi, olgu või Moskva linnapea. Kuid mitte kõrgeim võim, kelle all ei pea pidama silmas rahvast.

Tõsi, telefonikõneluse kohta Merkeliga on Kreml teatanud, et Putin „väljendas tõsist muret seoses sündmuste dramaatilise arenguga Tallinnas”. Küllap siis murelikul meelel arutati „mitmesuguseid sise- ja välispoliitilisi küsimusi” (nagu ametlikult ja napilt teatati) ka laupäeval julgeolekunõukogu (sinna kuuluvad kõik tähtsamad mehed) kogunemisel presidendi residentsis Novo-Ogarjovos. Kuid rohkem suurt ei midagi.

Mida ta ootab? No aga muidugi on väga suure riigi juhil palju tööd, eriti kui oled nii paljude asjade otsustamise enda kätte võtnud. Tuleb sõita aurikuga Koola lahel, jutelda Murmanski kuberneriga, arutada meretranspordi teemadel jäälõhkuja pardal ja panna lilled suure isamaasõja polaarpiirkonna kaitsjate monumendile (noppeid tema ametlikust viimase aja päevakavast). Viimane paik olnuks ju ometi võimalus missugune, et midagi öelda.

Aga küllap siis ei sobigi Kremli peremehel endal tähtsustada kuskil pisikesel maalapil enam kui sada korda vene rahvast väiksema rahva juures toimuvat, sest see ju polegi tähtis. Või mis?