Seetõttu polnud imestada, et Saksamaal kandsid kõik tõsisemad telekanalid president Joachim Gaucki kauaoodatud Euroopa-teemalise kõne reedel otse üle. Pettuda ei tulnud, sest presidendi pakutud mõtted andsid kõneainet kaugemalgi kui Saksamaal.

Euroopa Liidu arengu teemalises kõnes nentis Gauck, et kunagi varem pole eurooplastel olnud nii palju ühtset Euroopat. Ent samal ajal oleks vaja veelgi rohkem Euroopat, ja see tekitab inimestes mõningast umbusaldust.

Näiteks ei pruugi tänapäeva noored hästi aru saada, kui palju Euroopa ühendamiseks tehtud pingutused nende elu mõjutavad. Pöördudes oma ametiresidentsi, Berliini Bellevue lossi saalis olnud kooliõpilaste poole, märkis president Gauck, et tänu Euroopa Liidule saavad noored isegi rohkem pidutseda.

„Ma tean, et teie esimene taskuraha oli juba eurodes, õpite vähemalt kaht võõrkeelt ning kooliekskursioonid viivad teid Pariisi, Londonisse, Madridi ja ehk isegi Varssavisse, Prahasse või Budapesti. Teie ja teie Euroopa eakaaslased õpite üksteise kõrval. Te ka pidutsete koos Euroopa eri linnades toimuvatel muusikafestivalidel. Seega saate tõesti tunda rohkem Euroopat kui ükski varasem põlvkond,” näitlikustas Gauck.

Kuhu edasi?

Ent hoolimata kõigest saavutatust ja ühistest väärtustest, mis on Euroopa Liidu projekti aluseks, käib praegu tõsine arutelu selle üle, kuidas tuleks Euroopat edasi arendada. Ja hoolimata sellest, et majandus- ja võlakriis on sundinud poliitikuid astuma konkreetseid samme mõne puuduse kõrvaldamiseks, tuleks Saksa presidendi hinnangul teha rohkem. Eelkõige selleks, et EL suudaks iseenda loodut üha tugevnevas rahvusvahelises konkurentsis säilitada.

„Siiani on Euroopa teinud liiga vähe, et end selleks ette valmistada. Vajame Euroopasse suuremat harmooniat,” leidis Gauck.