Postitus on vene keeles ning autor ütleb kommentaarides, et sai infot laeval toimuvast väidetavalt inimeselt, kes seal hetkel “elab ja töötab ja elab paremat elu”. Kahjuks täpsemalt allikat teada pole, sest autor Faktikontrolli küsimustele ei vastanud.

Postitus on jõudnud enam kui kümne tuhande inimeseni ning seda on jagatud ka teistesse Facebooki gruppidesse. Näiteks venekeelsesse tallinlaste gruppi Таллиннцы (45 200 liiget).

Mida väidetakse?

Kuigi postituse läbiv toon on Ukraina sõjapõgenike suhtes negatiivne, siis on välja toodud ka spetsiifilised asjad, mis postituse autori nõnda arvama on pannud. Näiteks toob ta välja, et käib igapäevane joomine ja pidutsemine, lausa hommikuni.

Postituses on kirjas, et laeval saavad põgenikud alkoholi avatud baarist. Kõik see ajab nii autori kui ka postituse kommenteerijad küsimuseni – kas maksumaksja hoiab selliselt põgenikke üleval?

Ukraina põgenike majutaval laeval ei tohi avalikes kohtades alkoholi tegelikult tarbida. PS! Eestikeelne tõlge on Facebooki poolt automaatselt genereeritud.

Kuidas on tegelikult?

Teadaolevalt laeval joomist ja pidutsemist ei toimu. Seda kinnitasid nii Tallink kui ka sotsiaalkindlustusamet, kes Ukraina põgenike majutusega tegelevad. Põgenikud on paigutatud sinna viimsel vajadusel ning nende elustiil on kaugel “mugavustest”, nagu postitus viitab. Kajutites ollakse valdavalt võõraste inimestega ning päevasel ajal käiakse tööl ja koolis (2).

Tallinki kommunikatsioonijuht Katri Link lükkas ümber kõik postituses esitatud väited. “Oleme korraldanud seal koostöös Eesti ja Ukraina artistidega kontserte – viimati Tanja Mihhailova-Saarega emadepäeval,” täpsustas ta.

“Avatud baari” väide ei vasta samuti tõele. “Laeval on päevasel ajal avatud üks baar, kust saab osta teed, kohvi, karastusjooke,” ütles Link. Ta lisas, et laeval ei müüda ega pakuta alkoholi üldse. Ei buffees, poes ega eelnevalt mainitud baaris.

Keegi küll ei saa keelata põgenikel laevast välja toidupoodi minna ning sealt endale alkoholi osta ja kajutis tarbida, kuid laeva avalikel aladel on selle tarvitamine keelatud. Sotsiaalkindlustusameti kommunikatsiooninõunik Kristin Rammus kinnitas, et suuremaid prallesid ei ole laevas olnud. “Laeva meeskond on suurepärase ettevalmistusega igasuguste taoliste potentsiaalsete olukordadega tegelemiseks ja juba ka ennetamiseks.”

Rammuse sõnul on kõik tegevused ja üritused, mis laeval toimuvad, ameti enda poolt kooskõlastatud või korraldatud ning nende eesmärk ei ole pidutsemine. “Meelelahutusüritused on suunatud ennekõike lastele ja noortele, näiteks mustkunstniku show, Lotte külastus ja nii edasi.”

Otsus: Vale. Ukraina põgenikud ei joo ega pidutse maksumaksja raha eest.


Jaga
Kommentaarid