Mida väidetakse?

Vaktsiinivastaste seas tuntud reiki-õpetaja Meeli Lepson on Facebookis välja tulnud uute valeväidetega.

„Kõik, kes midagi börsist teavad, teavad, et börsi hind selgub turul ostjate ja müüjate huvi tulemusel antud hetkel,“ kirjutab Lepson postituses, mis on jõudnud nädalaga 55 000 kasutajani.

Kuna Nord Pool, mis hõlmab endas Põhjamaade elektribörsi, annab tulevatest elektri hindadest teada päeva ette, siis on postituse autor leidnud, et tegemist ei ole ikkagi börsiga ning hinnad määravad ärimehed ja poliitikud ise. Noodsamad ametnikud tuleks Lepsoni arvates lausa kohtu alla anda.

Lepsonile on ka arusaamatuks jäänud see, miks on Soomes elekter niivõrd palju odavam kui Eestis. Ometigi oleme samal turul.

Postitust on näinud umbes 55 000 inimest ja see on kogunud pea 300 jagamist.

Lepson on sattunud hindadest segadusse, kuid ärimehed ja poliitikud turuhindasid ei määra

Kuidas on tegelikult?

Esmalt elektribörsist. Eesti kuulub Nord Pooli elektriturgu, mis koondab endas Põhjamaid ja Balti riike. Iga päev esitavad elektrimüüjad börsile tellimuse, milles arvestatakse, kui palju energiat nende kliendid arvatavasti järgmisel päeval vajavad. Nii selgitatakse välja järgmise päeva nõudlus ehk toodetava energia hulk.

Nõudluse katmiseks pääsevad esmalt turule taastuv- ja tuumaenergia üksused – näiteks päikese-, tuule- ja hüdroenergia, mille tootmine ei ole kulukas. Kui nendest piisab, et katta järgmise päeva nõudlus, siis on elektri hind turul soodne (1).

Kui nendest allikatest ei tule piisavalt energiat, näiteks pole tuul piisavalt tugev või päikest ei paista, ja nõudlus ületab odavalt toodetava energia hulka, siis pääsevad turule kallima energia tootjad. Nendeks on palju süsihappegaasi tootvad tööstused. Näiteks põlevkivist või kivisöest toodetud energia (2). Kõige kallim on gaas.

Ehk kuidas teab Nord Pool hinda päev ette? Elektripakkujad, kellega reeglina majapidamistel on sõlmitud elektrileping, teavad ligikaudselt, kui palju nende kliendid järgnevaks päevaks elektrit vajavad ja teevad selle põhjal tellimuse.

Nii on teada, kui palju elektrit müüa tuleks. Planeeritud tootmist ja tarbimist saab võrrelda tegelike arvudega Eleringi lehel (3).

Miks on Soomes kohati odavam hind kui meil? Elektri hinnad erinevad piirkonniti, sest riikidevahelised ülekandevõimsused on piiratud (4). Niisiis oleneb iga piirkonna elektri hind sellest, millised on võimalused elektri ülekandmiseks ühest turu piirkonnast teise (5).

Otsus: Vale. Ei – börsihindu ei mõtle ärimehed ja poliitikud ise välja. Need olenevad pakkumisest ja nõudlusest ning neid mõjutavatest teguritest.