Sisuliselt üks ühele inglise keelest eesti keelde kopeeritud postitust jagatakse hetkel Eesti sotsiaalmeedias mitme kasutaja poolt, kuigi informatsioon on välismaal juba korduvalt ümber lükatud.

Mida väidetakse?

Väide on sisult üks ühele sama: Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi olevat 17 miljonit hektarit Ukraina maad maha müünud.

Postituses tehtud arvutuse kohaselt on tegemist 26 protsendiga Ukraina kogupindalast ning selle olevat ostnud kolm USA ettevõtet: Cargill, Dupont ja Monsanto ja nenditakse, et tegemist on keemiaettevõtetega.

Postituste sisu on murettekitav, sest maade müümist seostatakse ülejäänud maailma toidupuudusega, sest Ukraina on üks suurimaid teravilja eksportijaid.

Ei, Zelenskõi pole hakanud Ukraina maad ameeriklastele müüma


Kuidas on tegelikult?

Ukraina jagas 1991. aastal ehk pärast Nõukogude Liidu lagunemist ning iseseisvumise taastamist, riigi põllumaad väiketalunikele (1).

2019. aastal ehk kolm aastat enne praeguse sõja algust otsustas Ukraina valitus viia läbi põllumaade reformi. Otsuses seisis, et 2021. aasta 1. juulist võivad talunikud oma põllumaid osta ja müüa. Enne võis neid põllumajandusettevõtetele vaid rentida.

Ukraina on üks Euroopa suurimaid riike, suurte põllumaadega ning tegemist on maailma neljanda suurima teravilja eksportiva riigiga (2) ning hetkel mõjutab nende ekspordi kahanemist sõda ja Venemaa mõju põllumajandusele, mitte väidetavad põllumaa müügitehingud.

Põllumaade seadusmuutusuutus pani levima eksitava info, justkui saaks Ukraina maad ükskõik kellele - sealhulgas Ameerika ettevõtetele, nagu väidetakse Facebooki postitustes - müüa.

Postitustes olevad väited lükkab aga ümber fakt, et Ukraina maaseadustik keelab välismaalastel, välisfirmadel ja välisriikidel Ukrainas põllumaad omada. Antud keeld kehtib vähemalt järgmise aasta lõpuni.

Twitteris toodi valeväite allikaks artikkel, mis tõestas hoopis väidetule vastupidist


Postituses on eksitud ka muude detailidega.

Näiteks Cargill, Dupont ja Monsanto, mis on postituse kohaselt need ettevõtted, kellele Ukraina maad müüdi. Esiteks, Monsantot enam ei eksisteeri, see müüdi 2018. aastal Saksamaa ettevõttele Bayer (3).

Dupont (DowDuPont) ettevõtte põllumajandusüksus eraldati 2019. aastal omaette ettevõtte moodustamiseks, mis sai nimeks hoopis Corteva. Ehk Dupont enam põllumajandusega seotud polegi (4).

Mitte ühegi nimetatud firmade kodulehekülgedelt või aruannetest ei tule välja seost Ukraina maade müügi või ostuga.

Mainitud valeväidete osas andsid Belgia faktikontrollile kommentaari ka Andrii Dykun, avalik-õigusliku liidu „Ukraina Agribusiness Council“ president ja Liudmyla Litvinchuk, assotsiatsiooni „Ukraina Agribusiness Club“ pressiesindaja, kes mõlemad kinnitasid, et tegemist on võimatu stsenaariumiga (5).

Otsus: Vale. Ukraina president pole riigimaad ameeriklastele müünud. Tegemist on välismaisest sotsiaalmeediast üle võetud valeinfoga.