Nii reklaamplakati kui ka vanglakaristusega seotud info on Šveitsi meedia juba ümber lükanud. Riigi tegelik energiapoliitika ei ole kaugeltki nii karm.

Kuigi valeinfo käib Šveitsi kohta, siis pole veel päris kindel, kas see ka sealt alguse sai. Küll aga on väide jõudnud Eestisse, kus seda jagasid näiteks Uued Uudised, Telegram.ee ja Vanglaplaneet.

Tänaseks on ainuüksi nimetatud väljaannete artikleid näinud umbes 20 000 Facebooki kasutajat.

Mida väidetakse?

Levib pilt reklaamplakatist, millel on üleskutse „Kas naaber kütab korteris üle 19 kraadi sooja? Palun teavitage meid“. Plakati järgi on ka teavitajatele on tagatud anonüümsus ja neid ootab ees 200-frangine autasu.

Plakatit jagas Eestis Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna portaal Uued Uudised. „Liberaalne Lääs hakkab täiesti Nõukogude Liidu mõõtu võtma, muuhulgas ka ebaeetilisuse poolest – Šveitsis tõstetakse ausse pealekaebamine,“ arvas väljaanne plakati kohta.

Vanglaplaneedi ja Telegrami artiklid keskenduvad see-eest väidetavale vanglakaristusele, mis kodukütjaid ees ootab.

„Sõltuvalt rikkumise raskusastmest ja isiku majanduslikust olukorrast võivad trahvid ulatuda 30 kuni 3000 Šveitsi frangini (31,17–311,64 euroni - toim), kuid inimene võidakse ka kuni kolmeks aastaks vangi panna,“ kirjutas Vanglaplaneet.

Šveitsis leviv reklaamplakat pole päris ja riik sellist üleskutset teinud ei ole.

Kuidas on tegelikult?

Šveitsi väljaanne Blick avaldas artikli pealkirjaga „Hädaolukorras kehtib reegel vähem kütta. Ja energiareeglite rikkujad peaksid kartma. Gaasimääruse rikkumine võib kaasa tuua vanglakaristuse ja rahatrahvi“.

Pealkiri viitab tõepoolest vanglakaristusele, kuid tegelikult pole sellist meedet Šveitsi valitsus kasutusele võtnud.

Majandus-, haridus- ja teadusministeeriumi pressiesindaja Markus Spörndli ütles Šveitsi väljaandele SWI, et mõned on loost valesti aru saanud või seda valesti tõlgendanud. „Praegu ei ole Šveitsis elektri ega maagaasi puudust, seetõttu ei ole energiakasutusele kehtivaid piiranguid ega keelde, mida võiks rikkuda.“

Reaalsuses ei ohusta Šveitsi kodukütjaid ei vangistus ega kõrge rahaline trahv.

Kust siis kuulujutt alguse sai? Tegemist on Berni linna esitatud neljaastmelise ettepanekuga. Ettepanek sisaldab erinevaid gaasi kokkuhoiu viise. Kui gaasivarud peaksid jõudma talvel kriitilise piirini, siis ettepaneku kohaselt tuleks tõepoolest piirata kütmist 19-kraadini. Valitsus aga ei ole neid etappe kinnitanud.

Teine valeväide, mis sotsiaalmeedias ringleb, on pilt reklaamplakatist, mis kutsub inimesi üles enda tuttavate peale kaebama. Sellist plakatit Šveitsi linnapildis aga ei eksisteeri.

Plakatil on Šveitsi riiklik pitser, kuid riigil pole sellega mingit pistmist. Šveitsi väljaanne 20 minuten rääkis riigi energeetikaministeeriumi kommunikatsioonispetsialisti Simone Hugiga, kes kinnitas, et riik pole sellist kampaaniat teinud. Hugi sõnul uurivad õigusorganid pahatahtliku plakati päritolu.

Valeväite on ümber lükanud ka näiteks Reuters ja LeadStories.

Otsus: Vale. Šveitsi valitsus ei kutsu inimesi üles enda lähikondlasi kütmise eest üles andma. Samuti ei pea kodukütjad muretsema, et liigsed soojakraadid neid vangi viivad.