Maailma majandusfoorum on rahvusvaheline, valitsusväline organisatsioon, mille eesmärk on foorumi enda kirjeldusel „maailma olukorra parandamine, kaasates äri-, poliitilisi, akadeemilisi ja teisi ühiskonna juhte, et kujundada globaalseid, piirkondlikke ja tööstuslikke tegevuskavasid.“

WEF on pikalt olnud valeinfo rünnakute all. Kuna foorumis on pidevalt blogipostitusi erinevatest tehnoloogia võimalustest, siis kasutavad valeinfo levitajad seda pahatahtlikult ära. Näiteks jagavad nad, et WEF tahab või teeb maailma muutmiseks midagi, milleks neil mõjuvõimu pole.

Valeinfo levitamine algas, kui 2016. aastal WEF avaldas arvamusartikli pealkirjaga „Tere tulemast aastasse 2030. Ma ei oma midagi, mul pole privaatsust ja elu pole kunagi olnud parem“. Artikkel rääkis tehnoloogia arengu plussidest ja miinustest.

Hiljuti lükkas väljaanne Reuters ümber valeväite, mille kohaselt postitas WEF Twitterisse, kuidas putukate mitte-söömine on rassistlik. Tegemist oli võltsitud postitustega.

Valeinfo levitajad leidsid ka, et WEF postitas „memo“ Suure Lähtestamise 18-kuulise tegevuskava kohta. Väite lükkas ümber väljaande AFP Australia faktikontroll.

Mida väidetakse?

Seekord võtsid postitajad aluseks Maailma Majandusfoorumi artikli pealkirjaga „Laiendatud tehnoloogia võib muuta meie eluviisi, kuid ainult õige toe ja visiooniga“.

Postitaja võttis WEFi artikli sisust välja üksikud punktid ning esitab neid tõestusena, et majandusfoorum soovitab lapsi kiibistada.

„Viimane väga vastuoluline tehnoloogia/poliitika, mida Maailma Majandusfoorum (WEF) on seadnud eesmärgiks normaliseerida, on idee paigaldada inimestele jälgimiskiipe,“ on kirjas postituses.

Postituses ja kommentaariumis arvavad inimesed, et nüüd läheb suuremaks kiibistamiseks.

WEF ei asu inimeste lapsi kiibistama

Kuidas on tegelikult?

Tegelikult räägib kõnealune artikkel tehnoloogilistest edusammudest, mida saab nüüd kasutada tõsiste haiguste raviks, ilma et oleks vaja tablette tarbida, või allergiate ärahoidmiseks, mis võivad mõnele inimesele surmaga lõppeda.

Kui kõnealune WEFi artikkel lahti võtta, ilmneb koheselt, et seda teksti kasutatakse kurjalt ära.

Artikli päises on hoiatus, et „seda artiklit on teistel valeteavet levitatavatel veebisaitidel tahtlikult valesti esitatud. Enne jagamist või kommenteerimist lugege see tükk ise läbi.“

Tegemist on teadusartikliga, kus on uuritud liitreaalsuse ja selle võimaluste kohta. Liitreaalsus (augmented reality) on kõige laiemas mõistes tehnoloogia ja inimese koosmõjul loodav keskkond. Nähtus, mis on kasutusel olnud juba aastakümneid.

Artikkel räägib praegustest võimalustest ning avab potentsiaalseid tulevikuplaane. Tulevikuplaanide all on mõeldud seda, kuidas tehnoloogia võib edasi areneda ja kasutust leida. Tegemist on puhtalt spekulatsioonidega - taaskord, WEF on valitsusväline organisatsioon, millel ei ole mingit seadusandliku või täidesaatvat võimu.

Postituses korduvalt kirjas olev sõna „kiip“ tuleb artiklis kasutatud implantaatide jutust - kuidas tehnoloogia areng saaks aidata nende kasutust laiendada.

Artiklis on kirjas praegused arengud implantaatide vallas, nagu näiteks Neuralink, mis tegeleb implantaatidega, et aidata halvatud inimeste elu parandada. Artikli autor on keskendunud peamiselt sellele, kuidas implantaate saaks meditsiiniliselt kasutada ja kuidas see tehnoloogia võiks töötada.

Väide, et WEF soovib terveid inimesi mikrokiibistada ja kasutada liitreaalsust kontrollitava ühiskonna loomiseks, on seotud suure lähtestamise (The Great Reset) vandenõuga, mille populaarsemate postituste hulgas on alusetud väited, et suur lähtestamine on kuidagi strateegiline osa ülemaailmse eliidi suurejoonelisest vandenõust, kes kuidagi planeeris ja juhtis Covid-19 pandeemiat.

Otsus: Vale. Maailma Majandusfoorum kirjutas teadusartikli meditsiiniga seotud tehnoloogiast, mille valeinfo levitajad tembeldasid laste kiibistamisplaaniks. Foorum lapsi kiibistama ei asu.