Selline informatsioon pani sotsiaalmeedia kihama - jagatakse nii Telegrami artikleid, kui ka muid infokilde sotsiaalmeediast. Mõned postitused väidavad koguni, et vaktsiin keelati alla 50-aastastele.

Ei,Taanis ei keelatud vaktsineerimis teatud vanusgruppidele.

Info kontekst annab märku nagu Taani vaktsiinipoliitika muutmise põhjus on vaktsiinide ebavajalikkus või koguni kahjulikkus, sest autor on pidanud vajalikuks lisada tõestamata väiteid vähese testimise ja kõrvalmõjude kohta.

Telegrami artikkel on Facebookis kogunud 7500 vaatamist.

Eelmisel nädalal kajastas väljaanne Uued Uudised, kuidas Eesti Tsiviilaliansi juht Priit Vimberg koroonapiiranguid kritiseerib. Ka Vimberg tõi üheks näiteks Taani ja nende alla 50-aastaste vaktsineerimise lõpetamise.

Telegram viitab oma artiklis läbivalt vaktsiini väidetavatele kahjudele ja mittetõhususele. Need aga pole põhjused, miks Taani enam alla 50-aastaseid vaktsineerima ei kutsu

Mida väidetakse?

Telegrami artikli esimesed laused väidavad, et Taani tervishoiusüsteem tegi kannapöörde ning alla 50-aastased saavad vaktsiinisüsti vaid juhul, kui nad kuuluvad riskirühma.

Oma artiklis lisavad nad, et Taani ei lõpeta vaktsineerimist sellepärast, et COVID oleks kuhugi kadunud. Põhjus olevat hoopis see, et „enamikul inimestel on parem põdeda koroonaviirust, kui saada lisa mRNA-süste“.

Seda pole kuskil kirjas, et arst peab hindama, kas inimene tohib vaktsiini saada või ei. Arst hindab, kas alla 18-aastaste tervis on piisavalt nõrk, et tal on VAJA vaktsiini raske haigestumise kaitseks.

Üks kasutaja jagab Facebookis Twitteri postitust, mis väidab, et Taanis lausa keelati ära alla 50-aastaste vaktsineerimine.

Tsiviilalianssi, mis pandeemia tippajal kritiseeris tugevalt nii haigust, piiranguid kui ka vaktsiine, juht Vimberg väitis, et „Taanis lõpetati sellest sügisest alla 50-aastaste tervete inimeste vaktsineerimine ja tunnistati, et see sihtrühm ei vaja vaktsiini, sest nad omavad juba piisavat kaitset ning vaktsineerimine ei hoia ära haigestumist.“ Vimberg „unustas“ kontekstiks lisada, et „piisav kaitse“ tuleneb sellest, et Taani väga valdav osa elanikkonnast juba vaktsineeritud.

Kuidas on tegelikult?

Taani on üks Euroopa riikidest, kelle vaktsineerimise hõlmatus COVID-19 vastu, on suurimaid. Nimelt on juba 82 protsenti elanikkonnast vaktsiinikuuri läbi teinud. See teeb 4,78 miljonit inimest.

Kontekstiks - Eestis on vähemalt kaks vaktsiinisüsti saanud 64 protsenti elanikkonnast.

Taani saavutas nii suure vaktsineerimishõlmatuse peamiselt oma laialdase vaktsineerimisprogrammiga, mis lükati käima 2021. aasta alguses. Programm lõpetati tänavu kevadel, sest vaktsineeritus oli kõrge, levik madal ning eesmärgid haiguse piiramiseks saavutati. See tähendab, et inimestele ei saadeta enam vaktsineerimise kutseid, ent soovi korral saavad nad siiski vaktsineerida.

Tänavu septembris teatas Taani terviseamet uutest muudatusest. Nimelt kõigil, kes on nooremad kui 50 ja ei kuulu riskirühma, pole enam vajalik täiendavaid koroonasüste tegema. See tähendab kolmandat või neljandat süsti, mis antikehade arvu kõrgel hoiab.

Inimestel, kes ei ole veel oma esimest või teist süsti saanud, on selleks siiani võimalus. Kuid neid inimesi on võrreldes vaktsineeritutega vähe.

Ka Taani terviseamet selgitab oma kodulehel, miks ei pakuta täiendavaid vaktsiinisüste alla 50-aastastele. „Alla 50-aastased inimesed on hästi kaitstud COVID-19 raskesse haigestumisse, sest väga suur osa neist on juba vaktsineeritud ja varem nakatunud COVID-19-sse, ja järelikult on selles eagrupis hea immuunsus.“

Mitte üheski Taani riiklikus portaalis pole öeldud, et otsuse taga oleks vaktsiinide kahjulikkus või et tegemist pole tõhusa ennetusmeetmega. Vastupidi - Taani terviseamet rõhutab, et talvele vastu minnes on just oluline vaktsineerida.

Otsus: Eksitav. Taani ei paku alla 50-aastastele täiendavaid vaktsiinisüste. See ei tähenda, et riik lõpetab alla 50-aastaste vaktsineerimise täielikult.