Delfi TV käis uurimas, miks koguneb üha suurem osa Putini režiimi eest pagevaid venelasi, nende seas mitmeid prominentseid opositsioonipoliitikuid, just lõunanaabrite pealinna. Ning mis on pagejate lood.

„Ma võitlesin 15 aastat, ma ei saanud nüüd järsku vaikida. Ja kui sa ei vaiki, sa lähed vangi,“ ütles Delfi TVle Maria Karabiš, Nižni Novgorodist pärit varakolmekümnendates naine, kes on enda sõnu kohal käinud igal valitsusevastasel protestil, mida mäletab. Ta jättis sõja hakul mehe ja maja ning sõitis kahe alaealise lapsega Riiga, viis eurot taskus.

Ajakirjanik Anna Mongait oli silmitsi märksa suurema sunniga. Tema tööandja Dožd, sõltumatu Vene telekanal, sai märtsi hakul kahtlustuse ekstremismis, misjärel pagesid riigist kõik enam kui 200 töötajat. „Sai selgeks, et igaüks meist on nüüd ohus. Venemaal polnud enam võimalik ajakirjanik olla,“ ütles Mongait.

Opositsioonipoliitik Natalia Pelevina, kes on Delfile tuttav Nord-Osti tragöödiat meenutavast loost, koges Venemaal tagakiusamist, mis saab omaks kõigile, keda Putin kardab. Ta meenutab viie aasta tagust sündmust, kui riigimeediasse lekitati tema ja Venemaa endise peaministri Mihhail Kasjanovi seksivideo ning lindistati paari omavahelist juttu, mis lõhestas lõpuks opositsiooni.

Mis tingimustel koliks naised Venemaale tagasi? Millist tulevikku nad oma koduriigile ennustavad? Vaata videost!

Jaga
Kommentaarid