Sellist klippi EuroNewsi kanalil ei eksisteeri ning tegemist on manipuleeritud materjalidega. Video lõike internetist otsides on näha, et võltsvideo hakkas esmalt levima venekeelsetes Telegrami kanalites.

Eestikeelse tekstiga tegi Facebookis postituse kasutaja Aivar ja tänaseks on see video saanud umbes 300 vaatamist.

Sotsiaalmeedias levitatakse videot, mis väidab, et edaspidi on kohustuslik saata olümpiale LGBT+ kogukonna inimesi.

Mida väidetakse?

Videos on kirjas, et ROK toetab LGBT+ inimesi spordis. „ROK-i president Thomas Bach plaanib lisada LGBT+ õigused komitee põhikirja,“ öeldakse videos. „Ettepanek tähendab, et 2024. aasta olümpia- ja paraolümpiamängudel peab 10% iga riigi rahvusmeeskonnast olema avalikult LGBT+.“

Väidetavalt usub Thomas Bach, et Katari 2022. aasta maailmameistrivõistlused rõhutasid selle algatuse tähtsust. Video järgi seisid jalgpalli MM-i osalejad ja külalised silmitsi LGBT+ kogukonna õiguste räigete piirangutega ja selleks, et see stsenaarium ROK-i võistlustel ei korduks, peavad LGBT+ sportlaste õigused olema reeglites kirjas.

Thomas Bach väitis videos, et inimõigusi ja enesemääramise vabadust piiravad riigid seisavad valiku ees, eriti Saudi Araabia, Iraan, Venemaa, Hiina, India, Katar ja teised homofoobsed režiimid.

Videos oleva teksti põhjal on mõned eksperdid seda algatust kritiseerinud ja öelnud, et sellega püütakse lihtsalt Thomas Bachi ja ROK-i korruptsiooniskandaalidelt tähelepanu eemale juhtida.

Väidetav otsus jõustuvat juba 2023. aastal.

Väide sai alguse Vene meediast ja levis Telegrami gruppides.

Kuidas on tegelikult?

See video pole kunagi EuroNewsi kanalil ilmunud ja on hoopis eri klippidest kokku monteeritud.

Seda tõestab näiteks pressikonverents, kus ROK-i president videos väidetavalt uusi reegleid esitab. Tegelikult leidis see pressikonverents aset kuus aastat tagasi, ammu enne Katari MM-i. Tollel 2016. aastal toimunud pressikonverentsil võttis Bach hoopis spordiaasta kokku ja tutvustas järgmise aasta tegevusplaani.

Seega videot, kus ROK-i president räägiks reeglist, et LGBT+ osalemine igast riigist on kohustuslik, ei eksisteeri. ROK ega seda esindavad isikud pole üldse kunagi sellist reeglit kehtestanud ega sellest rääkinud.

Ka rahvusvahelise olümpiakomitee pressiteenistus eitas Bachi väite paikapidavust. Nende sõnul on teated sellise algatuse kohta „täiesti valed ja sisuliselt ebaõiged“, kirjutab Gruusia faktikontrolli väljaanne Myth Detector.

Faktikontrollijad Vene Delfist leidsid, et sarnaseid videoid, kus võltsuudiseid levitatakse mõne maineka välismeedia nimel, on viimasel ajal Vene meedias üha sagedamini ilmunud. Näiteks on nad varem paljastanud võltsitud videoid Katari telekanali Al Jazeera ja Saksa Deutsche Welle logodega.

Otsus: Vale. Olümpiakomitee president ei ole kehtestanud reeglit, et riigid on edaspidi kohustatud saatma olümpiale vähemalt 10% LGBT+ kogukonna sportlasi. Seda väitev video on võlts.