Hiinlastelt piiril negatiivse koroonatesti nõudmist võib seega pidada kättemaksuks, aga saab kasutada ka sisepoliitiliseks märguandeks: me teeme teie kaitseks midagi. Teaduslikku põhjendust kõigilt hiinlastelt piiril testi nõudmisele paraku ei ole. Nagu ei olnud ka paljudel teistel viimase kolme aasta jooksul rakendatud koroona piiramise meetmetel.

Koroonaviiruse piiramise ettekäändel kõigi Hiinast tulijate testimisel ei ole mõtet. Info kogumiseks pistelisel testimisel on.

Negatiivse testi nõudmise põhjenduseks tuuakse, et see piiravat viiruse levikut. Kui Hiinast lähtuvale lennule pääsevad üksnes koroonanegatiivsed inimesed, tähendab see, et Hiinast tuuakse sihtriiki vähem koroonat. Ent sellisel poliitikal on mõju ainult eeldusel, et sihtriigis endas on viirus väga vähe levinud. Praegu kindlasti nii ei ole, COVID-19 on kõikjal Euroopas ja Ameerikas endeemne, laialt levinud – imporditud juhtumid ei mõjuta leviku üldist taset. Koroonaviiruse piiramise eesmärgil pole mõtet sissesõitjaid testida.

See ei tähenda, et Hiinast tulijate testimisel pole üldse mõtet. Hiina avaldab infot sealse viiruse leviku taseme ja levivate tüvede kohta napilt. Hiinast saabujaid testides võiks seda infot saada. Ent sel otstarbel ei pea kõiki saabujaid kontrollima, piisab pistelisest testimisest. Veel parem oleks inimeste testimise asemel analüüsida mitte ainult Hiinast, vaid mujaltki saabuvate rahvusvaheliste lendude reovett. Lennu eel reisijatelt negatiivse testi nõudmine töötab info kogumise eesmärgile pigem vastu.

Koroonapoliitikast rääkides on palju mainitud teaduspõhisust, aga praegune tõendab taas, et tihitipeale on otsuste taga kõigest otsustajate tunne „Me peame näitama, et teeme midagi“. Teiste riikide eest ei saa otsustada, aga vähemalt Eestis ärme läheme sellega uuele ringile.