Eestikeelse postituse tegi kasutaja Marco, kelle kuvatõmmiseid või lihtsalt kopeeritud teksti nii Faceboois, kui ka Telegramis edasi jagati.

Populaarseimal eestikeelsel postitusel on umbes pooleteise tuhande Facebooki kasutaja tähelepanu. Teistel sarnastel jääb statistika alla tuhande kasutaja.

Mida väidetakse?

Postituses on kirjas, kuidas Ungari peaminister Viktor Orbán teatas uusaastakõnes kodanikele, et riik tõmmati pettusega Euroopa kogukonda ning Brüsselist talle antud lubadusi ei täideta.

„Olime osa Euroopa perekonnast ja see osutus LGBT-pereks, kus isa-ema asemel surutakse lapsele peale vanemad, nummerdatuna nagu koonduslaagris. Ungari rahvas pole kunagi sodoomiaga nõustunud, nii et mina ja Brüssel pole enam teel. Alustame kohe EList lahkumise menetlust,“ olevat Ungari valitsusjuht öelnud.

Ühes Telegrami grupis levivas postituses oli ka kirjas, et Ungari alustab lahkumise protsessi 2. jaanuaril ja lõplikult on nad liidust väljas tänavu maikuus.

Ungari peaminister ei öelnud oma kõnes midagi Euroopa Liidust lahkumise kohta

Valeväited levivad nii Facebookis kui ka Telegramis
Valeväited levivad nii Facebookis kui ka Telegramis

Kuidas on tegelikult?

2023. aasta esimesel jaanuaril tegi Venemaa satiiri lehekülgi Panorama uudise, milles kirjutas, et Orbán teatas Ungari lahkumisest Euroopa Liidust. Artiklis öeldakse, et Ungari peaminister süüdistab Euroopa Liitu oma lubaduste täitmata jätmises ja märgib, et Euroopa perekond on osutunud LGBT-pereks, kus lastel on ema-isa asemel vanemad number 1 ja number 2.

Sellele, et tegemist on satiiriga, viitab ka lehekülje nime all olev „satiiriline väljaanne“ märge.

Vale levitajad võtsid venekeelset satiirilehekülge tõepähe

Otsus: Vale. Ungari peaminister Viktor Orbán ei ole teatanud, et Ungari lahkub Euroopa Liidust. Tegemist oli satiirist alguse saanud valeuudisega.