Nagu ütles kirjastaja Henri Otsing ERR-ile, elatakse kõverpeegli kaudu läbi tänapäeva Eesti mured ja valud. „See on raamat igaühele, kes on kunagi tundnud ennast võõrana meie maailmas ja otsib põnevat ja pöörast hingesugulust.“

Tootseni eelmine romaan „Esimene päev“ pälvis 2016. aastal kultuurkapitali aastapreemia.

Oma muusikavaliku (mida saab tervikuna kuulata ka siit) kohta ütleb Tõnis Tootsen nii:

IC3PEAK – Марш

Avaldatud täpselt kaks aastat enne Venemaa täiemahulist invasiooni Ukrainasse. Kananahk tuleb ihule. Ja klimp kurku. Ilmekas näide sellest, milline tähtsus on loovisikute tundlatel, ja miks mistahes autokraadid kõiksugu nukitsameestel kohe sarved maha viilivad.

Stefan Wesolowski – Psalmodia

Lugu napi pooltunni pikkuselt plaadilt, mille esmaväljaanne jääb aastasse 2008. Ma ei mõista sest kosmilises karguses peetud, kogu plaati läbivast dialoogist peaaegu ühtki sõna, ometi nende kahe hinge omavaheline kõnelus puudutab, läbi kuitahes võõra keele. Mis eriti uskumatu – toona vaid 21-aastase helilooja looming, debüütalbum!

Moondog – Do Your Thing

Lõputu julgustav elurõõm pimedalt New Yorgi tänavamuusikult. Mees, kes juba üsna noorelt nägi välja nagu õigeusu staarets ja kandis mõnikord sellekohaste kahtluste hajutamiseks igaks juhuks sarvedega kiivrit. Olgu klaveri, oreli või puhkpillide esituses, Moondogi mitmekesine ja meisterlikult polüfooniline helilooming pakub palju avastamisrõõmu. Puhas pärituul.

Youtube'i playlist sisaldab järjest kõiki nimekirjas olevaid laule:

Eva Eensaar ja Maria Peterson – Nii palju on vaadata

See, kuidas Eva ja Maria hääled kokku kõlavad ja sulavad, on lihtsalt müstika. Nende 2005. aasta plaat „Laulud“, millelt seegi lugu pärit, on mind saatnud kogu nooruki- ja täiskasvanuelu. Muusika, mis muutis. Mida? Kõike! Ja teeb seda jätkuvalt. „Hinge teekond ei lõppe ühegi vormiga.“

Jaak Johanson – Sisemeri silmini

Üks lemmiklugusid samanimeliselt plaadilt. Üleelusuurune poeetiline üldistus, mida olen kartuleid koorides või sibulaid hakkides lugematuid kordi kaasa üüranud. Samal plaadil on veel õige mitu pärlit, muuhulgas Heiti Talviku ja Valeria Räniku sõnadele.

Eriti Kurva Muusika Ansambel – Karussell kivisel rannal

Veel üks üleelusuurune poeetiline üldistus, kuigi nukrameelsem. Viis ja sõnad, mis jäävad ilmselt elu lõpuni kummitama. Olen ikka imestanud, kui sügavale Eriti Kurva Muusika Ansambli meloodiad torkavad (nt „Ood“).

Wise Up – Aimee Mann

Üks lugusid, mille juurde ikka-jälle tagasi jõuan, eriti mõne öise sõidu ajal, ja mis pole pikkade aastate jooksul ära tüüdanud.

Bob Dylan – I Contain Multitudes

See on ikka hämmastav, kui loo ilmumise ajal ligi 80-aastane laulja on maha saanud millegi sellisega, mis pole mitte ainult äärmiselt meeldiv kuulamine, vaid lendab otsemat teed tema loomeparemikku. Imetlusväärne vaimuärksus.

Gillian Welch – I Dream a Highway

15-minutiline kantrilugu, mis vaatamata niigi nokturnsele algusele vajub ühel hetkel veelgi unisemasse temposse. Vastuvoolu eripreemia! Ühes 'meerika baaris hakanud aina närvilisemaks ja vihasemaks muutunud rahvas lausa aplodeerima, kui see lugu lõpuks läbi sai. Oleksin nende kärsitute tervituseks seda jukebox'ist veel kolm korda tellinud – et tund ilusti täis tuleks. Suurepärane päevaloojaku-lugu.

Kammerkoor Head Ööd, Vend – Õhtu ilu

Kirjeldamatult kaunis.