Selle tõttu seadis osa inimesi küsimärgi alla Slava Ukraini ja selle juhi tegevuse ning peagi ilmus EKRE häälekandja Uute Uudiste portaali artikkel, mis väitis, et Lehtme maksvat annetuste pealt endale pea kolmekordset Eesti keskmist palka.

Facebookis levisid nii kuvatõmmised teatmik.ee lehelt, krediidiinfost kui ka Storybookist. Ent enim jagati kuvatõmmist anonüümsest Delfi kommentaarist, kus kommenteerija palganumbrid lahti võttis. Sealhulgas jagas seda riigikogu EKRE fraktsiooni poliitik Helle Moonika Helme.

EKRE fraktsiooni poliitik jagas samuti anonüümset Delfi kommentaari tõe pähe.

Erinevad Facebooki postitused on tänaseks kogunud sadu tuhandeid vaatamisi ja ohtralt jagamisi. Kõige enam neist on Helmel endal, kelle postitust jagas edasi 232 inimest.

Hiljem avaldas MTÜ nõukogu liige Ilmar Raag ka selgituse, miks need arvud on valed, ent postitustes pole tehtud parandusi ja need ringlevad siiani.

Postitus, mille sisu kopeerisid endale mitmed lehed ja kasutajad.

Mida väidetakse?

Peamine mõte, mis postitustes edastatakse, on see, et MTÜ Slava Ukraini maksab kogutud annetuste pealt oma töötajatele kuus brutopalka 4470 eurot.

Näiteks kasutaja, kelle postitust on näinud 44 000 inimest, kirjutab:

„PALGARALLI MTÜ-s Slava Ukraini 2022. aastal, Inforegistri andmetel:

- Teises kvartalis oli MTÜ hingekirjas 7 töötajat, kelle keskmine brutokuupalk oli 1040 €.

- Kolmandas kvartalis oli töötajaid vähendatud kahe inimeseni. Palganumber aga oli kaks korda suurem ehk keskmine brutokuupalk oli 2140 €.

- Neljandas kvartalis paisus palganumber aga eriti rammusaks ja keskmine palk oli Ukraina aitamise MTÜ-s juba lausa nagu riigikogus – 4470 eurot!“

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna portaal Uued Uudised hindas aga töötajate tasu veelgi suuremaks ehk 4639,11-euroseks.

Need arvud ei vasta tõele ja ka nimetatud registritesse on märgitud, et tegemist on hinnangulise ehk oletatava palgaga.

Pärast Ilmar Raagi tehtud Facebooki postitust avaldas portaal Uued Uudised Lehtmest uue artikli, milles kritiseeriti hoopis halba aruandlust. Samas ei ole tänaseni maha võetud vigaste faktidega artiklit.

Kuidas on tegelikult?

Johanna-Maria Lehtme viibib parasjagu Ukrainas Bahmutis, kus aitab kohalikke aktiivsel rindejoonel. Lehtme ütles, et tegemist pole õige infoga, ning suunas täpsemaid selgitusi hankima Slava Ukraini nõukogu liikmelt Ilmar Raagilt.

Raag tegi Facebooki postituse, milles ütles, et tegemist on aruandlusveaga. Täpsustuseks – Raag ise nõukogu töö eest palka ei saa ega ole ka Lehtme erakonnakaaslane, vaid kandideerib Parempoolsete nimekirjas.

„MTÜ Slava Ukraini nõukogu liikmena pean aga reageerima,“ ütles ta. „Teatmik.ee informatsioonis on vähemalt kaks olulist viga. Esiteks ei vasta seal juhatuse liikmete nimed tegelikkusele, sest 2022. aasta augustis toimusid muudatused.“ Esimene neist muudatustest puudutab juhtkonna koosseisu ja teine palgafondi ja inimeste arvu.

Raagi sõnul läheb vale kõige suuremaks IV kvartalis, kuhu on alles jäetud eelmises kvartalis olnud seitsme töötaja palkadest makstud maksude summa, aga see on jagatud kahe allesjäänud töötaja peale.

Niisiis on töötajate palgad Raagi sõnul tegelikult hoopis väiksemad.

MTÜ Slava Ukraini finantsjuht Kristjan Mesipuu kinnitas Raagi kirjutatut ja esitas Eesti Päevalehe faktikontrollile selle tõestuseks ka maksuameti andmed makstud palkade kohta.

Palgasummasid koguni kolmekordistati.

Need andmed kinnitavad, et Slava Ukraini on maksnud töötasu igal kuul kolmele kuni seitsmele isikule ning kuude võrdluses kõigub keskmine töötasu 1500–2500 euro vahel.

„Äriregistri, teatmiku jms info on kahjuks puudulik. Mure on selles, et töötajate nimistus ei ole juhatuse liikmeid. Seega kui ettevõttes on kolm juhatuse liiget, kes saavad tasu, ja üks töötaja, siis info liigitub nii, nagu saaks töötaja nelja inimese palga, mis aga pole korrektne,“ põhjendas Mesipuu tekkinud viga.

Tema sõnutsi tekitab muret ka see, et kvartali andmed (kolme kuu maksud) pannakse kirja summeeritult, aga jagatakse inimeste arvuga, kes kvartali lõpus töötasid.

„Kui esimesed kaks kuud sai seega palka kümme inimest ja kvartali lõpus töötas üks inimene ettevõttes, siis justkui see üks inimene sai kümne inimese palga. Sealt tekib väga paljude ettevõtete statistika viga, mida Teatmik avaldab. Maksuamet on kenasti ära sõnastanud, kuidas need andmed jagunevad, aga Teatmik teeb sellest oma versiooni nagu statistikas ikka,“ põhjendas ta tekkinud arusaamatust.

Otsus: Vale. Postitused väidavad, et MTÜ Slava Ukraini maksab oma töötajatele üle 4500 euro palka. See ei vasta tõele.