„Kirjandus on kõnetus, kõnekas kõnetus. Praegusel keerulisel ajal on meil üksteisega eriti kõnelda vaja, et leida kohati apokalüptiliseks muutunud maailmas kokkupuutepunkte. Tunnustus, mis mulle täna üle anti, ei kuulu ainult mulle - see kuulub kõigile kirjandusõpetajatele, kes me parimal moel ja teinekord märkamatult koos oma õpilastega oma unistuste Vargamäed ehitame, seal tõde ning õigust otsime ning koos Põrgupõhja Jürkaga õndsuse võimalikkuse üle arutleme,“ ütles aasta kirjandusõpetaja Sirje Nootre.

2023. aastast alates on riiklikus tähtpäevade kalendris uus lipupäev. 30. jaanuar on eesti kirjanduse päev, millega väärtustatakse eesti kirjanduse tüvitekste ja tänapäeva kirjandust ning pööratakse tähelepanu kirjanike rollile Eesti kultuuris ja ühiskonnas. Eesti kirjanduse päeval tunnustatakse ka aasta kirjandusõpetajat ning toimub mitmeid sündmusi üle Eesti.

Eesti kirjanduse päeva puhul on erandkorras esmaspäevasel päeval avatud ka kõik kirjanike muuseumid, kus toimuvad ka mitmesugused sündmused. Tammsaare muuseum Vargamäel avab eesti kirjanduse päevaga oma terve nädala kestva „Kirjanduse pidunädala“, mille programmis on nii kohtumised kirjanikega, konverents kui ka rahvamatk.

Vikerraadios kõlavad kogu eesti kirjanduse päevale eelneva nädala eetris kirjanike mõtteterad.

Sotsiaalmeedias jagamiseks algatab Vabariigi president sõnumiketi Artur Alliksaare (kelle sünnist möödub aprillis 100 aastat) luuleridade ning üleskutsega jätkata sõnumiketti oma sõnamänguga.

Lastekirjanduse keskuse ja saatkondade koostöös toimub ühislugemine. Sel aastal kutsub Lastekirjanduse keskus üles lugema koos Andrus Kivirähki raamatu „Sirli, Siim ja saladused“ 25. peatükki. Kel raamatut käepärast ei ole, siis Eesti Lastekirjanduse Keskuse kodulehelt leiab teksti nii eesti, inglise, läti, leedu, sloveenia, ungari, prantsuse, hispaania kui ka vene keeles.

Tammsaare 145. sünniaastapäeval pakub Tartu Elektriteater oma vaatajatele võimaluse veeta terve päeva kirjandusklassiku teoste põhjal valminud filmide seltsis.

Haapsalus on tõlkija ja luuletaja Adam Cullen kutsunud õhtuks oma raamatupoodi Pagu külla.

Tallinna linn annab koostöös Tallinna Kirjanduskeskuse ja Eesti Kirjanike Liiduga kell 16 Tallinna Raekojas välja Tammsaare romaanipreemia.

Ohtrasti erinevaid sündmusi toimub ka raamatukogudes ja koolides. Enda sündmust sotsiaalmeedias jagades julgustame kasutama teemaviidet #eestikirjandusepaev.

Tallinnas lõpetab eesti kirjanduse päeva algusega kell 17.00 eesti kirjanduse disko. Mõte sündis sellest, et eesti kirjandus ei esine meie kultuuris ainult kirjalikul kujul, vaid on alati olnud seotud ka muusikaga, alates regilaulust ja rahvalaulikutest, lõpetades kuulsate „Viimse reliikvia“ ja teiste lauludega. Diskol kuulebki eesti muusikat, mis põhineb eesti luuletekstidel. DJ-puldis astuvad üles üles Jan Kaus, Urmas Vadi ja Keiti Vilms.