Artikli autoriks on märgitud Mihkel Johannes Paimla, kelle varasemaid postitusi on Päevalehe faktikontroll juba mitmel korral pidanud ümber lükkama.

Tema nüüdne väide, et Norstati reitingud on valed ja ühe erakonna suunas pahatahtlikult tehtud, levib nii Facebookis kui ka Twitteris.

Facebookis on hetkel artikkel pälvinud pea nelja tuhande inimese tähelepanu.

Konservatiivne väljaanne avaldas artikli, kus autor pani ise paika populaarsusreitingud

Mida väidetakse?

Paimla kirjutas, kuidas Reformierakonna ja Eesti200 toetus on tegelikult kaks korda väiksem, kui Norstati uuring näitab. „Ja EKRE toetus on kaks korda suurem, kuna Norstat võtab iga teise EKRE toetaja küsitlusest teadlikult välja.“

Lühike ja konkreetne artikkel - Norstat väidetavalt valetab ja EKRE on kõige populaarsem

Postitusse on lisatud, et kuniks pole seda selgitatud, siis „hakkab iga nädal olema alternatiivne reiting, mis tõestab tegelikku olukorda“.

Väidetava tegeliku reitingu järgi on EKRE toetus 41,7 protsenti, Keskerakonnal 19,2, Reformierakonnal 15,4, Sotsiaaldemokraatidel 7,9 ja Isamaal 7,2 protsenti.

Kuidas on tegelikult?

„Me kindlasti ei välista oma küsitluses vastajad erakondliku eelistuse alusel,“ kinnitas Norstati tegevjuht Evelin Pae. „Mõne vastaja puhul võime küsitluse varem lõpetada, seda juhtudel kui küsides alguses sotsiaaldemograafilist infot (vanus, sugu, haridus, elukoht ja rahvus) võib juhtuda, et antud grupis on juba vajalik vastajate arv täis ning tagamaks vastajate esinduslik koosseis, me seekord antud inimest ei küsitle,“ selgitas ta Norstati andmete kogumise protsessi.

reiting.ee lehel avaldatavad tulemused baseeruvad nelja nädala kumulatiivsetel andmetel ehk kokku 4000 vastajal. Graafik: Ühiskonnauuringute instituudi ja Norstati iganädalane erakondade reiting.

Paimla ei too oma postituses ühtegi tõendit ega selgita, millel tema väide Reformi- ja Keskerakonna näidatust madalamas ja EKRE tegelikult kahekordses toetuses põhinevad.

Pae sõnul näivad postituses toodud tulemused põhinevat samal lehel oleval küsitlusel, mis ei pruugi olla esinduslik Eesti elanikkonna suhtes. „See tähendab, et võib eeldada, et küsimustikule vastavad vaid need, kes lehte külastavad ning seega ei võeta arvesse kõiki sotsiaaldemograafilisi gruppe.“

Samuti on oluline erinevus valimi suuruses. Postituses olevale küsimustikule on vastanud paarsada inimest. Pae sõnul, küsitletavad nad Norstati reitingute puhul iganädalaselt 1000 Eesti elanikku. Avaldatud reitingutes kasutatakse viimase nelja nädala andmeid ehk vastajate hulk on 4000 juures.

Ka teiste läbiviidud uuringud näitavad vastupidist Paimla väidetule. Näiteks ERRi tellitud Kantar Emori uuring näitab, kuidas esimeses kandidaatide nimedega küsitluses toetas Reformierakonda 31,4 protsenti valijatest. Teisel kohal oli EKRE 18,6 protsendiga ning kolmandal Keskerakond 16,4 protsendiga.

Otsus: Vale. Norstat ei võta erakondade reitingute koostamistel välja iga teist EKRE valijat.