Veebileht Makroskoop avaldas 13. veebruaril artikli, kus räägitakse Venemaa ja Ukraina sõjalistest kaotustest. Leht väidab, et Ukraina on sõjas kaotanud 157 000 ja Venemaa 18 480 sõjaväelast. Ehk Ukraina olevat kaotanud Venemaast kaheksa korda rohkem inimesi.

Artikkel viitab türgikeelsele veebilehele Hürseda Haber, mis omakorda tsiteerib väidetavalt Iisraeli riikliku luureagentuuri Mossadi andmeid. Arvud esitati kontekstiks ja neil ei olnud viidet allikale.

„Ukraina langenutele lisanduvad hukkunutena 2458 välisvõitlejat, 5360 palgasõdurit ning 234 sõjalist nõustajat Ameerika Ühendriikidest ning Ühendkuningriigist,“ väidetakse artiklis.

Makroskoobi artiklit on Facebookis praeguseks näinud pea 14 000 kasutajat, sellel on 22 jagamist ja 47 kommentaari. Artiklit on vahendanud ka veebileht uudis.net ja sarnase sisuga teksti avaldas juba 5. veebruaril veebileht eestinen.fi.

Kuidas on tegelikult?

Norra kaitsejõudude ülema jaanuari lõpus avaldatud hinnangu kohaselt on Venemaa kaotanud sõjas ligikaudu 180 000 ja Ukraina 100 000 sõdurit.

Veebruari alguses kirjutas The New York Times, toetudes USA ja teiste lääneriikide allikatele, et Venemaa kaotused sõjas Ukraina vastu lähenevad 200 000 sõdurile.

Kaotuste hulka arvestatakse nii hukkunud kui ka haavatud sõdurid.

Täpseid andmeid mõlema poole sõjaliste kaotuste kohta on sõja aktiivses faasis keeruline kindlaks määrata ja hinnangud varieeruvad, ent kõikide hinnangute järgi on Venemaa kaotused võrreldes Ukraina omadega märgatavalt suuremad.

Türgi veebileht Hürseda Haber, millele viitavad ka eestikeelsed artiklid, väidab, et Iisraeli luureandmed paljastavad USA ja Suurbritannia sõjaväelaste suuri kaotusi. Mõlemad riigid ütlevad, et see ei vasta tõele.

„Ukrainas ei ole ühtegi USA sõjaväelast,“ ütles USA kaitseministeeriumi pressiesindaja Garron Garn 6. veebruari e-kirjas, vahendab AFP. Ka ameti 6. veebruari ohvrite aruanne ei sisalda ühtegi sõjaväelaste surmajuhtumit Ukrainas.

Suurbritannia kaitseministeerium on need väited samuti Twitteris ümber lükanud: „See aruanne on ebatäpne. Ukrainas ei ole hukkunud ühtegi Suurbritannia relvajõudude töötajat.“

Ukraina on loonud rahvusvahelise kaitseleegioni vabatahtlikele, kellel on varasem sõjaline väljaõpe. Vene-Ukraina sõja käigus on hukkunud mitu USA ja Suurbritannia kodanikku, kuid mitte ametlike sõjaliste või NATO operatsioonide tõttu, vahendab AFP.

Valeinfole andis hoogu Elon Muski säuts

Twitteri konto Russian Market postitas 5. veebruaril, et Ukraina on sõjas kaotanud 157 000 sõjaväelast. Russian Marketi postitus viitas samuti 25. jaanuari türgikeelse veebilehe Hürseda Haber artiklile.

Twitteris levitati valeinfot Ukraina sõjaliste kaotuste ja NATO sõdurite väidetava surma kohta.

Säuts hakkas aktiivselt levima pärast seda, kui ärimees ja Twitteri omanik Elon Musk postitas sellele vastuseks „Traagiline inimkaotus“.

Russian Marketi postitus on endiselt Twitteris üleval nagu ka eestikeelse veebilehe Makroskoop artikkel.

Türgikeelne veebileht Hürseda Haber, kust hakkasid valeväiteid Ukraina ja NATO kaotuste kohta levima, on varemgi avaldanud kontrollimata ja eksitavat teavet Ukraina sõja kohta.

Päev hiljem, 14. veebruaril vahendas Makroskoop väljaande Yahoo Newsi artiklit, mis iseenesest lükkab ümber Hürseda Haberi valeväited Venemaa ja Ukraina sõjaliste kaotuste kohta.

„Tegemist on teise korraga, kui informatsioon Ukraina suurtest kaotustest kutsub esile laialdase pahameeletormi ning eituste kaskaadi,“ seisab Makroskoobi jätkuartiklis.

Otsus: Vale. Kõikide hinnangute järgi on Venemaa kaotused sõjas võrreldes Ukraina omadega märgatavalt suuremad. Samuti pole Ukraina sõjas hukkunud ei USA ega Suurbritannia sõjaväelasi.