Kaja Kallas kutsus kohtumisel üles teisi riike Ukrainale piisavalt relvaabi saatma, et riik suudaks vastu pidada uuele suurele Venemaa sõjalisele pealetungile.

Enne istungi algust andis Kallas ajakirjanikele intervjuu, milles rääkis Ukraina sõjalisest abistamisest.

Mida väidetakse?

Järgmisel päeval, 10. veebruaril hakkas venekeelsetes kanalites levima uudis, justkui Kallas oleks öelnud järgmist: „Mul on väga hea meel teatada, et Eesti on täna andnud Kiievile üle kümne F-16 hävituslennuki. Samal ajal kui teised riigid kahtlevad, meie aitame. Kahjuks meil neid lennukeid ei ole, kuid juba üleandmise fakt on Ukraina rahvale suureks moraalseks toeks. Kui sellest arvust ei piisa, oleme valmis arutama veel 30 hävitaja üleandmist.“

Tsitaati levitasid venekeelsed Facebooki ja Dzeni kasutajad ning Telegrami kanalid. Nende hulgas „Мир сегодня с „Юрий Подоляка““ („Maailm täna koos „Juri Podoljakaga“”), „Геоэнергетика инфо“ („Geoenergeetika info“), „Мир Михаила Онуфриенко“ („Mihhail Onufrienko maailm“) ja „Конкретно“ („Konkreetselt“). Telegramis jõudis uudis üle miljoni kasutajani.

Kuidas oli tegelikult?

Tegelikult ütles Kallas intervjuus: „Meil ei ole endal hävituslennukeid, seega on see teiste demokraatlike riikide otsustada, kas nad saavad [anda lennukeid]. Aga kutsun kõiki üles tegema seda, mida nad suudavad, sest hind tõuseb iga viivitusega. Kui kõik riigid oleksid jaanuaris andnud seda, mida nad praegu annavad, oleks tulemus võinud olla teistsugune. Seega loodan, et kui need riigid saavad [aidata lennukitega], siis nad seda ka teevad. See on nende otsus.“

USA uudisteagentuur Bloomberg avaldas esimesena intervjuust videolõigu ja peagi tsiteeris Kallast ka Venemaa riiklik uudisteagentuur RIA Novosti. Selgub, et Kallas pole midagi öelnud „olematute“ lennukite üleandmise kohta.

TGStati andmetel hakkas Kallasele omistatud tsitaat levima Telegrami kanalis „А вот мой Яндекс кошелёк“ („Siin on minu Yandexi rahakott“). Kanali kirjelduses seisab: „Paroodia, satiir poliitilise reaalsuse kohta. Ainult kontrollitud võltsingud.“

See ei ole esimene, teine ega ka kolmas kord, kui selle kanali tekste esitletakse uudistena. Satiirilehel on 18 000 jälgijat.

Järeldus: Eksitav. Kaja Kallas pole öelnud, et Eesti andis Ukrainale üle hävitajad, mida Eestil ei ole. Tegu oli satiiriga, mida hakati levitama uudisena.