Facebooki lehekülg „Nõuame Kaja Kallase tagasiastumist“ postitas 17. märtsil kuvatõmmise väidetavast Soome tabloidlehe Iltalehti artiklist. Väidetava uudise pealkirjas tsiteeritakse Soome peaminister Sanna Marinit.

„Ukraina allikad: Sanna Marin pakkus Ukrainale sõjalise abina alates 2023. aasta suvest alustavaid ajateenijaid – „Ma ei näe põhjust, miks ajateenistust ei võiks läbi viia reaalses sõjalises keskkonnas“,“ seisab selle pealkirjas.

„Nõuame Kaja Kallase tagasiastumist“ lehekülg lisas: „Soome peaminister arvab nimelt, et poisid, keda kutsutakse 2023. aastal kaitseväkke, võiksid selle teenistuse läbida Ukrainas sõdides!“

Postitust on näinud pea 11 000 kasutajat ja seda on jagatud 18 korda. Sama kuvatõmmise postitas Facebookis ka riigikogu liige Helle-Moonika Helme, kelle postitust on omakorda jagatud 100 korda.

Kuigi Helme ise mainis oma postituses, et tegu võib olla võltsinguga, otsustas ta kuvatõmmise alles jätta. „Kõik saavad uskuda, mida soovivad,“ kirjutas ta.

Kuidas on asi tegelikult?

Kuvatõmmis on võltsitud. Sellist artiklit pole Soome tabloidlehes Iltalehti ilmunud, kinnitasid Päevalehe Faktikontrollile meie kolleegid Soome faktikontrolli väljaandest Faktabaari.

Kuvatõmmis nüüdseks kustutatud originaalsäutsust. Kasutaja Niko postitas selle 15. märtsil.

Esimesena postitas kuvatõmmise Twitteri kasutaja Niko 15. märtsil, ütles Faktabaari ajakirjanik Pipsa Havula. Kasutaja Niko eemaldas üpris kiiresti oma postituse, sest teda kritiseeriti eksitava säutsu tõttu.

„Nähtavasti postitas ta oma võltsingu huumori võtmes. Inimesed jäädvustasid seda ja levitasid uudisena ka Soome sotsiaalmeedias. Küll aga Soomes ei lennanud see eriti hästi, sest väide on ju üsna naeruväärne,“ ütles Havula.

Kuigi postitus oli mõeldud satiirina, siis kohalikest eestikeelsetest kommentaariumitest ilmneb, et kasutajad võtavad kuvatõmmist tõsiselt ja usuvad, et tegu on reaalselt ilmunud uudisega.

Võltsitud uudise kujundus sarnaneb populaarse Soome tabloidlehe Iltalehti omale. Küll aga on võltsingus kasutatud teistsugust kirjatüüpi ning ka kirjasuurused ei kattu.

Järeldus: vale. Soome peaminister Sanna Marin pole öelnud, et tulevased Soome kaitseväelased võiks läbida teenistuse Ukrainas sõdides. Tegu on võltsitud uudisega.