Ehkki Eesti Kontsert ei ole Andres Mustoneni tööandja, vaid muusik osutab vanamuusikaansamblile Hortus Musicus kunstilise juhi teenust, ei pea Eesti Kontserdi juht Kertu Orro koostööd Mustoneniga enam võimalikuks. Eesti Kontsert ei olnud teadlik Mustoneni tegevusest Venemaal, vaid sellest loeti sotsiaalmeediast, ka keeldus muusik peale uudise avalikuks tulekut selgituste andmisest. Kultuurikoostöö Eesti ja Venemaa vahel on lõppenud Venemaa sissetungi järel Ukrainasse.

„Eesti Kontserdi väärtusi mõõdetakse kõrges eetikas ning lojaalsuses Eesti riigile. Andres Mustonen on oma tegevuse ja suhtumisega näidanud, et ta neist tõekspidamistest ei hooli. Meie jaoks on tegu ületamatu väärtuskonflikti ja usalduse kaotusega, seetõttu lõpetame temaga koostöö,“ ütles Orro.

Kertu Orro kohtub Mustoneniga esmaspäeval, kõne all on nii Hortus Musicuse kui ka mitme Mustoneniga seotud kontserdi tulevik.

„Hortus Musicus - nagu ka Eesti Rahvusmeeskoor - on Eesti Kontserdi koosseisuline kollektiiv, mille liikmed on Eesti Kontserdi töötajad,“ selgitas Orro Eesti Päevalehele. „Me jagame kõik samu väärtusi ning oleme oma tegevuses alati lojaalsed Eestile. Andres Mustonen ei ole ei Hortus Musicuse ega Eesti Kontserdi töötaja, ta osutas meile seni ansambli kunstilise juhi teenust. Kohtun Andres Mustoneni, seejärel Hortus Musicusega uuel nädalal ning koos muusikutega otsustame ühiselt järgmised sammud,“ lisas ta.

Kultuuriminister Piret Hartman on Eesti Kontserdi otsusega päri. „Eesti on lõpetanud kultuurikoostöö Venemaaga ning nõudnud rahvusvahelisel tasandil Venemaa isoleerimist ja survestamist igal võimalikul moel. Ukrainas jätkub jõhker vallutussõda, agressori tegevuse tõttu hukuvad kultuuriinimesed ning hävivad teatrid, muuseumid, kunstigaleriid, kontserdisaalid. Selle kõige taustal on kurb, kui Eestis on inimesi, kes ei mõista agressorriigi Venemaa kurjuse sügavust ja tõsidust,“ ütles Hartman. „Eesti Kontserdi otsus Andres Mustoneniga koostöö lõpetada on õige samm.“

Hortus Musicuse liige ja produtsent Robert Staak ansambli kunstilise juhi Andres Mustoneni Venemaa esinemist kommenteerida ei soovinud.

Aasta algul sai Mustonen Eesti kultuurkapitali helikunsti valdkonna peapreemia kõrgetasemelise ja silmapaistva muusikutegevuse eest solisti ja dirigendina.

Homme, 1. aprillil toimuma pidanud Hortus Musicuse kontsert „Teekond Jeruusalemma. Palmipuude püha kontsert“ Tallinnas Väravatornis jääb ära ning piletid ostetakse tagasi.

„Johannese passiooni“ juhatab Mustoneni asemel Üksvärav

Pühapäeval, 2. aprillil dirigeerib J. S. Bachi „Johannese passiooni“ Endrik Üksvärav. Kaarli kirikus toimuval palmipuudepüha kontserdil astuvad üles 16 koori üle 300 lauljaga.

Kontserdil astuvad lisaks ühendatud koraalikoorile üles Anto Õnnis (evangelist, tenor), Maria Listra (sopran), Annely Leinberg (alt), Tõnis Kaumann (bariton), Alvar Tiisler (bass), Collegium Musicale ja Klaaspärlimäng Sinfonietta.

„Johannese passioon“ on loodud Bachi loominguliselt kõige silmapaistvamal ja produktiivsemal Leipzigi perioodil. Selle esiettekanne toimus helilooja juhatusel 1724. aastal Leipzigi Nikolause kirikus.

Johannese passioon on komponeeritud solistide ansamblile, neljahäälsele koorile ja keelpilliorkestrile. Kõlapilti rikastavad flöötide ja oboede paarid, fagott, teorb, viola da gamba ja orel.

Palmipuudepüha tähistab kristliku maailma üht olulisemat püha. Läänemaailma kirikukalendri järgi algab peale palmipuudepüha vaikne nädal, mis lõpeb ülestõusmispühadega.