Sotsiaalmeedias hakkas levima foto väidetavast Postimehe uudisest, mille pealkirjas seisab: „Kallas: Homme ründame Venemaad!“.

Esimesena jagas fotot enda Facebooki lehel EKRE liige Mart Kallas: „See ei ole enam absoluutselt naljakas! Kanal 2 ja Reporter!! Miks selliseid uudiseid levitatakse? Kas eesti meedia tegelased tõesti arvavad, et see jääb Venemaal märkamata? Et seda ei kasutata propagandas ära? Kas te tahate tõesti sõda Eestisse?“. Postitust on jagatud 130 korda ja seda on näinud umbes 11 000 kasutajat.

„Mis toimub?“, küsis sama fotot jaganud nii avalikkusele kui ka politseile tuntud kohalik putinist Sergei Krutihhin. Tema postitust on näinud üle 2400 kasutaja.

Kuidas on asi tegelikult?

Kanal 2-e uudistesaates „Reporter“ oli 5. aprillil lugu tehisintellektist. Loos räägiti muuhulgas sellest, kui lihtne on inimesi tehisintellekti abil eksitada ja toota võltsinguid.

Selle näitlikustamiseks näitas kanal kolme võltsitud uudist, milles jäljendati Postimehe veebiportaali: „VISKA PILK PEALE! | Vene häkkerid jagasid Sanna Marinist alasti fotosid!“; „Mihhail Kõlvart plaanib kosmoselendu“ ja viimaks sotsiaalmeedias lendu läinud „Kallas: Homme ründame Venemaad!“.

5. aprilli Kanal 2-e “Reporteris” näidatud võltsuudised

„Kui aga homme peaks meedias levima teade, näiteks et Eesti ründab sõjaliselt Venemaad ja pool maailma jõuab seda enne lugeda kui meedia valeinfo faktile jälile saab, võivad ju järgneda traagilised tagajärjed,“ rääkis saatejuht võltsitud uudistele taustaks.

Sotsiaalmeedias levivate postituste kommentaaridest ilmneb, et enamik kasutajaid võtavad fotot Kallase võltstsitaadiga tõsiselt ja usuvad, et tegu on reaalselt Kallase öelduga.

Kommentaarid postituste all

Kuigi „Reporteri“ lugu pidavat hoiatama vaatajaid võimalike pettuste ja võltsingute eest, aitas saade hoopis valeinfo levikule ise kaasa.

„Reporter“ ei ole päeva jooksul Faktikontrollile kommentaare andnud.

Järeldus: eksitav. Postimehes ei ole ilmunud uudist pealkirjaga: „Kallas: Homme ründame Venemaad!“. Tegu oli „Reporteri“ saatelõigus kasutatud saate enda loodud võltsuudisega, mis pidi hoiatama vaatajaid sarnaste võltsingute eest.