Seepeale hakkasid paljud Facebooki kasutajad tulevast valitsust süüdistama valetamises, kuid enamik on lihtsalt segaduses. Kui palju need maksumäärad siiski tõusevad? Kaks või kümme, protsenti või protsendipunkti? Kas kõik hinnad tõusevad 10% võrra?

Mida väidetakse?

„Vale kestab. Kui käibemaks ja tulumaks olid 20% ja tõusevad 22%-ni, siis on maksutõus mitte 2%, vaid 10%,“ kirjutas EKRE liige Harri Kingo oma 8. aprilli Facebooki postituses.

„Kas tegemist on taas järjekordse vassimisega, et rahvast selliste valedega pühade ajal vähem šokeerida või lihtsalt lollitada? Näib nii,“ kirjutas portaal Uued Uudised.

Paljud inimesed on väitnud või küsinud, kas tulevase maksureformiga kasvavad kõik hinnad 10% võrra. „Käibemaks ja tulumaks kerkivad ju 10% ehk siis inimkeeli kõik teenused ja tooted kallinevad 10%,“ seisab ühes postituses.

Kuidas on asi tegelikult?

Koalitsioonileppes seisab: „tõstame käibemaksu 2% võrra 2024. aastal“ ning „tõstame üksikisiku ja ettevõtte tulumaksu 2% võrra 2025. aastal“.

„Jah, see sõnastus pole päris korrektne,“ ütles Tartu Ülikooli andmeanalüüsi lektor Indrek Seppo. „Koalitsioonilepe ei ole mingi juriidiline dokument, vaid strateegia- ja visiooniplaan. Me saame ju kõik aru, mida koalitsioonileppes sisuliselt öeldi ja ma ei teeks sellest suurt numbrit“, lisas ta.

„Nõustun, et selliselt sõnastatuna polnud see täpne, aga samas usun, et enamik lugejaid, sh ma ise, said aru, mida silmas peeti. Ehk ma ei teeks sellest suurt probleemi,“ ütles Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.

Korrektne oleks öelda, et käibe- ja tulumaksumäär tõuseb 20%-lt 22%-le. Mõlemad tõusevad kahe protsendipunkti ehk 10% võrra.

Kuigi postitustes nimetatakse koalitsioonileppes sõnastatut valetamiseks, vassimiseks ja lollitamiseks, siis ka paljude postitajate enda sõnastus ei ole korrektne. „Käibemaks ega tulumaks pole praegu 20%, vaid käibemaksu ja tulumaksu maksumäär on 20%,“ kommenteeris Oja.

Maksumäär on protsent, mille abil saab välja arvutada tulu- või käibemaksu konkreetse summa. Maks ise on üldine termin: kohustuslik makse, mis füüsiliselt või juriidiliselt isikult laekub riigile või omavalitsusorganile rahvatulu osana.

Samuti ei vasta tõele väide, et maksureformi tõttu kallinevad kõik teenused ja tooted 10% võrra. Maksumäär tõuseb 10% võrra, mitte ei tõuse kaupade ja toodete hind 10% võrra.

Mida see praktiliselt tähendab? Kaja Kallas tõi näite sajaeurose ostukorvi kohta: praeguse käibemaksu maksumääraga 20% maksab selline ostukorv 120 eurot. 22%-lise maksumääraga maksaks see 122 eurot. Kallase arvutuskäik on õige.

Järeldus: eksitav. Koalitsioonileppes kasutatud sõnastus maksude teemal ei olnud päris täpne, kuid kindlasti polnud tegu teadliku valetamisega. Tulumaksumäär tõuseb 20%-lt 22%-le. Seega mõlemad tõusevad kahe protsendipunkti ehk 10% võrra.