Sõjast maha jäetud armetud hinged

„Brooklyn 45“ mõjub patsifistlikult.

„Brooklyn 45“ on stephenkingilik psühholoogiline õudukas, milles ei puudu üleloomulikud jõud, klaustrofoobsena mõjuv atmosfäär ning süü- ja lunastusteemad.

Filmi tegevustik toimub 1945. aasta detsembris. Kõigest mõned kuud pärast teise maailmasõja lõppu tulevad väikesesse Brooklyni korterisse kokku viis vana sõpra ja sõjaveterani. Lõbusa õhtu asemel on nad sunnitud silmitsi seisma oma hirmude, minevikueksimuste ja sõjas nähtud koledustega. Kõrvale küsitakse eksistentsiaalseid küsimusi: kas jumal on olemas ja mis saab meist pärast surma?

„Brooklyn 45“ on küll verine õudusfilm, aga mõjub üsna patsifistlikuna. Selle tegelased on sõjast traumeeritud. Ehkki nad on pikaaegsed sõbrad, valitseb nende vahel viha ja kõik kahtlustavad üksteist. Dialoogi käigus öeldakse korduvalt: „Sõda on läbi,“ millele küsitakse vastu: „Kelle sõnul?“. Ilmselt see ongi sõja olemus – jätta maha endast armetud hinged.

„Brooklyn 45“

Režissöör: Ted Geoghegan

Osades Anne Ramsay, Ron E. Rains, Jeremy Holm, Larry Fessenden, Ezra Buzzington, Kristina Klebe

1 h 32 min

USA

Kavas 30. aprillil kl 13.45 Haapsalu kultuurikeskuses.

„The Roomi“ seansile võta kaasa lusikad!

HÕFF-ile jõuab ka Ameerika filminduse kõige veidram vaimusünnitis „The Room“.

Ameerika filminduse kõige veidram vaimusünnitis linastub taas HÕFF-il. „The Roomile“ on raske anda lühikirjeldust, mis annaks talle täit au. Saab ainult öelda, et „The Roomi“ režissöör, produtsent, stsenarist ja peamine näitleja Tommy Wiseau võttis paarikümne aasta eest kuskilt (on spekuleeritud, et tegemist võis olla maffia rahapesuprojektiga) kuus miljonit dollarit ja tegi erilisi oskusi omamata filmi, mille iga stseen on läinud niivõrd rappa, et on saanud komöödiakullaks. Kui tänavusel HÕFF-il on üks film, mida on vaja kindlasti vaadata, siis see on „The Room“.

Paar soovitust seansiks.

Valmis peab olema mitmeks lõputult venivaks seksistseeniks (ehkki on vaieldav, kas nendes toimuvat päriselt seksiks saab nimetada). Stseenid on nii pikad väidetavalt selle pärast, et Tommy Wiseau ostis nende jaoks laulu, ja kuna need olid juba välja ostetud, pidi neid loomulikult tervenisti kasutama. Kui närv ei kannata, siis nende stseenide lõppu ei tasu piineldes ootama jääda – vähemalt paariks minutiks võib silmad julgelt sulgeda.

Ühtlasi tasub mõnest Haapsalu poest osta papp- või plastlusikad. Filmi rekvisiitide hulgas on nimelt müstilised raamitud pildid lusikatest. „The Roomi“ linastustel on saanud tavaks, et iga kord, kui selline pilt ilmub ekraanile, loobib publik ekraani suunas lusikaid – inglise keeles on traditsiooni nimeks saanud spooning the room.

„The Room“ (2003)

Režissöör ja stsenarist: Tommy Wiseau

Osades Tommy Wiseau, Greg Sestero, Juliette Danielle, Philip Haldiman, Carolyn Minnott

1 h 39 min

USA

Kavas festivali lõpetamisel 30. aprillil kl 17.30 Haapsalu kultuurikeskus.