Artiklit jagas teiste hulgas ka Eestineni üks eestvedajatest Irja Tähismaa. „No see läheb nüüd küll liiale! Ja on inimõigustega räiges vastuolus,“ kirjutas ta oma postituses.

Faktikontroll võttis video ette ja kontrollis selle päritolu.

Mida väidetakse?

„Sotsiaalmeediasse on pandud video selle kohta, kuidas Ukrainas võetakse tänaval kinni ja värvatakse sõtta juba vaimupuudega inimesi. Sotsiaalmeedias märgitakse, et Ukrainas on vajadused väga suured, mistõttu võetakse ette ka vaimupuudega mehed,“ kirjutab Eestinen oma artiklis.

Eestinen väidab otsesõnu, et videos suunavad politseinikud vaimupuudega mehe sõjaväekomissariaati. Video allikat ega muid viiteid sellele infole lisatud ei ole.

Sarnase kirjeldusega levis see video aasta alguses ka Twitteris ja TikTokis. „Veel üks sundmobiliseerimise katse Ukrainas. See mees tundub olevat vähenenud vaimse võimekusega. „Ma kardan teid,“ oli kõik, mida ta ütles. Kui möödujad küsisid, kuhu nad teda lohistavad, siis hirmunud noormees karjus „sõda!“. Tundub, et tal on erivajadused,“ kirjutas Twitteris kasutaja Captain Morgan, mis levitab tihti Venemaa propagandat ja igasugu valeinfot.

Kommentaarid Facebookis

Kuidas on asi tegelikult?

Artiklis kasutatud video on seitse aastat vana. Algselt ilmus see 2016. aasta 10. aprillil Youtube’is.

Kaks päeva hiljem jagasid sama videot Galka (Галка.іф.уа) ja Styk News (Стик-Antiкорупція), mis on mõlemad Ukraina linna Ivano-Frankivski kohalikud uudisteportaalid.

„Eile, 11. aprillil Ivano-Frankivski raudteejaamas nägi üks mees patrullpolitseinikke ja hakkas nende eest põhjuseta põgenema,“ vahendas Galka.

„Juhtumi tunnistajateks olid möödakäijad, kes filmisid telefonidega kõike toimunut. Nende sõnul nägi mees patrullpolitseinikke ja hakkas nende eest ära jooksma. Patrullpolitseinikud ei saanud seda käitumist ignoreerida, mistõttu pidasid nad mehe kinni. Seejärel kontrollisid nad tema dokumente ja lasid vabaks,“ seisab Galka uudises.

„Mees nägi Ivano-Frankivski raudteejaamas patrullpolitseinikke ja hakkas põhjuseta põgenema,“ kirjutas ka Styk News.

Seega ei ole Eestineni väidetel alust. Artiklis on „vaimupuudega mehe mobiliseerimise“ ainsaks tõestuseks kasutatud videot, mis on filmitud seitse aastat tagasi ehk ammu enne Venemaa täiemahulist sõda Ukrainas.

Ukraina kehtestas sõjaseisukorra esimest korda 2022. aastal 24. veebruaril, kui Venemaa alustas täiemahulist sissetungi Ukrainasse. Ukraina parlament pikendas viimati 2. mail sõjaseisukorra ja mobilisatsiooni selle aasta 18. augustini.

Vastavalt Ukraina seadusele on Ukrainas mobilisatsioonikohuslased kõik 18-60-aastased mehed, kuid on erandeid, keda sõjaväkke ei kutsuta. Nende hulka kuuluvad puudega inimesed ja need, keda on arstlik komisjon tervislikel põhjustel ajutiselt töövõimetuks tunnistatud. Samuti ei ole Ukraina seaduse järgi politseiametnikel õigust anda kodanikele sõjaväekutseid.

Ja viimaks – ei ole ühtegi tõendit, et videos olev mees oli vaimupuudega.

Otsus: vale. Video ei näita vaimupuudega inimese mobiliseerimist Ukraina sõjaväkke. Tegu on seitse aastat vana videoga, mis ei ole praeguse Vene-Ukraina sõjaga kuidagi seotud. Videos on näha meest, kes nägi politseinikke ja hakkas nende eest ära jooksma. Politseinikud pidasid mehe kinni, kontrollisid ta dokumente ja lasid vabaks.