„Lootsin, et meie NATO viimaste õppuste tegemisi ka meedia kajastab, aga tundub, et mitte. Ootan ja ootan, aga ilmselt sõdurid polegi enam loetud.“ Sedasi algab nädala alguses levima läinud Indrek Pähnapuu Facebooki postitus.

Pähnapuu väidab, et üks Poola sõdur sai viimaste NATO õppuste ajal Eestis surma. „Kas Poola sõdur polegi inimene enam, kes Eesti kohal langevarjuga alla tulles surma sai… täpsemalt alla sadas,“ kirjutab ta.

Lisaks väidab ta, et meedia vaikib nii sellest kui teistest „peadpööritavatest seiklustest“, mis õppusel aset leidsid. „Muidu meedia on nagu šaakalid, igalpool kohal, aga mis nüüd siis juhtus?“, küsib Indrek.

Pähnapuu enda postitus pole avalikult kättesaadav, kuid kuvatõmmised tema postitusest on jõudnud üle 12 000 kasutajani ja neil on rohkem kui 200 jagamist.

Kuidas on asi tegelikult?

Kaitseväe peastaabi pressiohvitser kapten Taavi Laasik kinnitas Faktikontrollile, et postituses väidetu ei vasta tõele. „Tõenäoliselt peetakse postituses silmas „Swift Response“ õppust, mis toimus Eestis, täpsemalt Nurmsis. See kattub postituses kirjeldatuga, sest sellel õppusel tegid Poola liitlased langevarjuhüppeid,“ ütles Laasik.

„Küll aga on õnneks sõduritega kõik korras ning keegi õppuse jooksul elu ei kaotanud.“ Tema sõnul on kaitseväele teada, et ühe sõduri lähedane kaotas õppuse ajal Poolas elu ja ta pidi seetõttu kodumaale naasma. „Äkki see tekitas segadust. Muus osas on postituses kirjeldatu vale. Sellist asja pole juhtunud,“ kinnitas ta.

9. mail harjutasid Nurmsi lennuväljal Eesti, Poola ja USA kaitseväelased kannatanu evakueerimist haiglasse õhutranspordiga. „Swift Response 23“ on 7.-20. maini toimuv USA, Euroopa ja Aafrika maavägede rahvusvaheline õppus, mille tegevused toimuvad samaaegselt Eestis, Hispaanias ja Kreekas.

Faktikontroll uuris ka Pähnapuult endalt, kust on temani jõudnud info Poola sõduri väidetava hukkumise kohta. Kuigi tema sõnul on äärmiselt kurb, et see informatsioon pole meediasse jõudnud, otsustas Pähnapuu selle enda teada jätta. Sõduri auks.

„See on väga kurb lugu igatpidi ja kui teile seda infot ei anta, see ei tähenda, et seda sündmuste ahelat tol öösel ei toimunud. Detailsemalt ma ei soovi rääkida, see on väga traagiline lugu ja kui NATO seda ei soovi avaldada, siis hukkunud Poola sõduri auks jätan detailselt sündmuste jada kindlasti enda teada.“

Otsus: vale. Kaitseväe teatel pole ükski sõdur „Swift Response“ õppuse ajal Eestis hukkunud.