28. mail ilmus portaalis Eestinen artikkel pealkirjaga: „USA senaator Ukrainas: venelased surevad – see on parim investeering“.

„USA senaator Lindsey Graham ütles Ukrainas sealse juhtkonnaga kohtudes, et venelased surevad ja see on parim investeering. Grahami jutust tuleb välja, et Ukrainale makstakse venelaste tapmise eest,“ kirjutas Eestinen.

„Grahami lolle märkusi, Vene sõdurite ja nende juhi ähvardamist on Venemaa poliitikud pidanud „vastuvõetamatuks ja ennekuulmatuks“ hoiakuks,“ avaldas sarnase artikli ka portaal Eesti Eest.

Nimetatud tsitaat on väga levinud ka rahvusvahelises sotsiaalmeedias.

Kuidas on tegelikult?

26. mai õhtul ilmus Ukraina presidendi administratsiooni veebilehel uudis, et Volodõmõr Zelenski kohtus USA senaator Lindsey Grahamiga, kes külastas riiki kolmandat korda pärast Venemaa täiemahulise sissetungi algust.

Samal päeval ilmus sellest kohtumisest 76-sekundiline video Ukraina presidendi ametlikus Telegrami kanalis. Videos on alates 30. sekundist kuulda dialoog:

Zelenski: Nüüd olete te vabad. (Now you are free.)

Graham: Jah. (Yes.)

Zelenski: Ja meie saame vabaks. (And we will be.)

Graham: Ja venelased surevad. Me pole kunagi varem nii hästi raha kulutanud. (And the Russians are dying. The best money we’ve ever spent.)

Seega tõepoolest võiks video põhjal arvata, et tegu on senaator Grahami tsitaadiga.

Uudisteagentuur Reuters pöördus selgituste saamiseks Ukraina presidendi kantselei poole. Seejärel avaldas kantselei pikema video, mis annab Grahami ja Zelenski vestlusest selgema ülevaate.

Selles videos ütleb Graham „me pole kunagi varem nii hästi raha kulutanud“ mitte „venelased surevad“ fraasi järel, vaid vastusena Zelenski tänusõnadele 38 miljardi dollari suuruse sõjalise abi andmise eest Ukrainale sõja algusfaasis.

Hiljem ütleb senaator videos, et ta tuli külla sõja 457. päeval, mis Venemaa arvates pidi läbi saama kolme päevaga.

Graham: USA-s oli aeg, mil me olime sellised, võitlesime viimse inimeseni: saame vabaks või sureme“. (There was a time in America that we were this way, fighting to the last person, we were going to be free or die.)

Zelenski: Nüüd olete te vabad. (Now you are free.)

Graham: Jah. (Yes.)

Zelenski: Ja meie saame vabaks. (And we will be.)

Graham: Ja venelased surevad. (And the Russians are dying.)

Zelenski: Jah, aga nad tulid meie territooriumile. Me ei võitle nende territooriumil. (Yes, but they came to our territory. We are not fighting on their territory.)

Seega ütles Graham „venelased surevad“ ja „me pole kunagi varem nii hästi raha kulutanud“ vestluse erinevates osades ja need ei ole tähenduselt kuidagi seotud. Pikemas videos on nende lausete esitamise järjekord vastupidine.

Ka Graham lükkas hiljem ümber tema sõnavõtust tehtud ekslikud järeldused.

Samas ei olnud antud juhul valeinfo allikaks Venemaa propagandakanalid, vaid tegu oli Ukraina presidendi kantselei pressiteenistuse avaldatud materjalist tingitud eksimusega.

Presidendi kantselei avaldatud algsest videost ei nähtu selgelt, et kaks lauset on öeldud vestluse erinevates osades. Kantselei pole juhtumit siiamaani kommenteerinud.

Vene propaganda võttis siiski juhtumist viimast. Venemaa kuulutas Grahami tema Ukraina visiidi järel ka tagaotsitavaks.

Järeldus: eksitav. USA senaator Lindsey Graham ei öelnud Zelenskiga vesteldes, et „venelased surevad. Me pole kunagi varem nii hästi raha kulutanud“. Tegelikult kõlasid need laused vestluse esinevates osades ja ei ole omavahel tähenduselt seotud. Eksimus on tekkinud eelkõige Ukraina presidendi kantselei avaldatud video eksitava montaaži tõttu.