Viimastel nädalatel levib Facebookis lehekülje „Medicine Tips“ sponsitud postitus, mille pealkirjas seisab vigases eesti keeles: „Skandaal stuudios!! Arsti ründati saladuse avaldamise eest TV-otseskohutav! Lugege lugu enne kustutamist..“

Sponsitud Facebooki postitus, mis viib petuleheküljele

Lingile klikkides vaatab vastu hoopis Postimehe moodi veebileht, millel on kohmakalt paigutatud väidetav uudis avafotoga Mihkel Rauast. Pealkirja sisu on erinevalt Facebooki reklaamist hoopis teisel teemal: „Nädala šokeeriv uudis: pensionärid on probleem number üks, arstidel pole aega kõiki aidata!“

Tekstis väidetakse, et kardioloog Madis Veskimägi intervjuu filmimise ajal hakkas eetris „möll“, misjärel visati arst stuudiost välja. Lisatud on lõikude kaupa meditsiinilist valeinfot koroonaviiruse ning südame- ja veresoonkonnahaiguste kohta, mis olevat kõlanud Veskimägi suust.

„Tema eeter selles episoodis ei töötanud. Kuid stuudio publikule jäi see juhtum pikaks ajaks meelde. Me otsustasime ise uurida ja otsisime selle eksperdi üles,“ jätkub väidetav artikkel.

Eksperdi olevat üles otsinud Mihkel Raud, kelle intervjuu Veskimägiga algab järgmiselt: „Tundub, et kõik teie kolleegid teavad teleskandaalist. Kuidas te seda ei kartnud?“

Veskimägi olevat vastanud: „Ma mõistsin kõiki riske, kuid ma ei suutnud enam vaikida. Te ei saa lihtsalt vett kraanikaussi valada ja mitte pakkuda konkreetset ravi. Ma olen arst, ma andsin vande ja pean sellest kinni. Mul on hea meel, et te minuga ühendust võtsite, et ma saaksin oma sõnu lugejatele korrata.“

Väljavõte väidetavast intervjuust

Väidetava intervjuu lõpupoole hakkab pihta mahukas reklaamtekst, kus Mihkel Raud küsib Veskimägilt väidetava „imeravimi“ Tonerini kohta, mis pidavat olema „hüpertensiooni vastane vahend, mida ei ole apteekides“.

Lõpuks saab seda Tonerini ka samalt leheküljelt osta. Väidetavalt on see Eesti molekulaarbioloogia keskuse (sellist keskust tegelikult Eestis olemas ei ole) toode, mis pidavat vabastama seitsmest haigusest seitsme nädalaga, parandama aju aktiivsust ja muid vägitegusid toime panema.

Lisatud on ka väidetavad kommentaarid Apteekrite Liidu presidendilt Radu Ignatilt, kes läks närvi ja „pani toru maha kuuldes Tonerinist“.

Üle 47-aastastele „pensionäridele“ müüakse nn imeravimit poole hinnaga. Tellimusi võetakse vastu telefoni teel ja veebivormi kaudu, millega kogutakse isikuandmeid. Maksta saab vaid sularahas.

Facebookis on lehekülje linki jagatud 637 korda.

Kuidas on tegelikult?

Tegu on ebaseadusliku ja imeravimi pähe müüdava toidulisandi müügikampaaniaga, mille tarbeks võltsiti Postimehe veebilehte, Mihkel Raua intervjuud Madis Veskimägiga ja mõeldi välja kommentaare inimestelt, keda ei eksisteeri.

Postimehe ja seda imiteeriva petulehe võrdlus

„Mõne kuu eest sain halva üllatuse, minu nime ja fotoga reklaamiti „imeravimit“. Tegin avalduse politseile, minuga ühendust ei võetud, asi vist lahenes. Nüüd sain sõnumi, jälle reklaam ja märksa räigem. Asjasse on segatud ka hr. Mihkel Raud. See kõik on täielik jama ja identiteedivargus. Ma ei ole sellega seotud,“ kirjutas kardioloog Madis Veskimägi oma Facebookis.

Mihkel Raud ütles Faktikontrollile, et ta näeb konkreetselt seda veebilehte esimest korda.

„Olen sarnases olukorras varemgi olnud ja ette pole sellistel puhkudel kahjuks eriti midagi võimalik võtta. Mulle teevad sellised asjad valdavalt nalja, aga võib-olla peaksin edaspidi nendesse tõsisemalt suhtuma,“ lisas Raud.

Väidetavat Apteekrite Liidu presidenti Radu Ignati, kes artiklis sõna saab, pole olemas. Väljamõeldud presidendi foto on tegelikult pärit Valgevene Mogilevi piirkonna kohaliku omavalitsuse veebilehelt, millel on täitevkomitee peamise finantsosakonna juhataja Vladimir Ivanovitš Podrebinkin. Eesti Apteekrite Liidu esinaine on peaproviisor Kaidi Sarv.

Apteekrite Liidu või Apteegivõrkude Liidu “president”? Pettus on täis kohmakaid vigu.

Põllumajandus- ja toiduamet hoiatas ebaseadusliku toidulisandi eest juba juuni alguses. Ametit pole toidulisandist teavitatud ja selle koostis ei ole teada. Ka Ravimiregistris Tonerini-nimelist ravimit ei ole.

Tegu on Araabia Ühendemiraatidesse registreeritud ettevõttega E-Trade Skyline FZE, mis on levitanud sarnaseid kampaaniaid ka välismaal.

Näiteks võeti Lätis sihile TV3 ja kirjutati uudis väidetavast farmaatsiaosakonna töötajast, kes ei hooli pensionäride surmast. Tegu oli sama ettevõtte pettusega.

Politseikapten Maarja Punak ütles Faktikontrollile, et konkreetse veebilehe kohta pole seni politseile teateid tulnud. „Olemegi suhteliselt võimetud selliste lehtede kinnipanekul. Identiteedivargusena ei ole selliseid juhtumeid seni menetletud, sest hetkel on seda tõlgendatud mainekahju tekitamisena,“ lisas Punak.

Ka Andmekaitse Inspektsiooniga pole asja suhtes ühendust võetud ega kaebust esitatud. Küll aga on AKI saanud sarnaseid kaebuseid seoses Toneriniga ja menetluse alustanud.

Andmekaitse Inspektsiooni avalike suhete nõuniku Katrin Haugi sõnul otsib amet erinevate päringute kaudu Eestiga seotud isikut, kes sääraseid pettusi korraldab. „Hetkel on vastutavad isikud kolmandates riikides, kelle kaudu sarnase veebilehe mahavõtmine on keeruline,“ lisas Haug.

Otsus: vale. Mihkel Raud pole intervjueerinud kardioloogi Madis Veskimägit. Tegu on väljamõeldud intervjuuga petuleheküljel, mis võltsib Postimehe veebi. Pettusega üritatakse müüa Eestis registreerimata „imeravimit“ ning saada kätte inimeste isikuandmeid.