Tagasihoidlik vastuvõtt

Visiit pidi esialgu toimuma veebruaris, kuid lükati edasi pärast seda, kui USA sõjavägi lasi alla riigi õhuruumi sattunud Hiina päritolu õhupalli, mida kasutati väidetavalt luuretegevuseks. Hiina võimud lükkasid süüdistused tagasi ja jäid kindlaks enda versioonile, mille kohaselt oli tegu ilmateenistuse õhupalliga.

Viimati külastas Ameerika Ühendriikide riigisekretär Hiinat üle viie aasta tagasi. Hiina ja USA suhteid on viimastel aastatel pingestanud erimeelsused mitmes küsimuses nagu Taiwani staatus, inimõigused ning Hiina lähenemine Venemaa-Ukraina sõjale. Rahvusvaheliste ekspertide hinnangul oli Blinkeni põhieesmärk suhted taaselustada. See, et maailma kahe suurvõimu sõjaväel pole avatud suhtluskanalit, on tekitanud ärevust kogu maailmas.

Osa vaatlejate hinnangul alandati vaoshoitud vastuvõtuga tahtlikult Ameerika Ühendriike.

Blinkenile ei saanud Hiinasse saabudes osaks suurejooneline vastuvõtt, mis tavaliselt välisriikide tipp-poliitikutele korraldatakse. Lennujaamas võtsid Blinkenit vastu Hiina välisministeeriumi Põhja-Ameerika ja Okeaania osakonna direktor Yang Tao ning USA suursaadik Hiinas. Osa vaatlejate hinnangul alandati vaoshoitud vastuvõtuga tahtlikult Ameerika Ühendriike ja see vastuvõtt peegeldas Hiina seisukohta, mille kohaselt võidab Blinkeni visiidist Hiina diplomaatia.

Londoni idamaade ja Aafrika uuringute kooli Hiina instituudi direktor Steve Tsangi sõnul nähakse Pekingis, et USA on süüdi riiklike suhete halvenemises. „Juba tõsiasjas, et visiit toimub, näeb Hiina USA järeleandmist. On ebatõenäoline, et saavutatakse konkreetseid tulemusi, kui USA-l pole Hiinale midagi väärtuslikku pakkuda.“

Fookuses oli Taiwan

Pühapäeval kohtus Blinken Hiina välisministri Qin Gangiga. USA välisministeerium kirjeldas üle seitsme tunni kestnud kohtumist kui sisulist ja konstruktiivset. Blinken kutsus Gangi ka järelreisile Ameerika Ühendriikidesse, et säilitada Hiina ja USA ametnike kõrgetasemeline kontakt.

Esmaspäeval kohtus Blinken Hiina kõrge diplomaadi Wang Yiga. Võrreldes välisministriga kohtumisega oli selle kokkusaamise toon teravam ja konkreetsem. Wang nentis, et kahe riigi vahelised suhted on madalseisus, mille peamine põhjus on see, et USA-l on Hiinast vale ettekujutus. Hiina riigimeedia andmetel nõudis Wang USA-lt, et lõpetataks Hiinast tulenevate ohtude üle spekuleerimine ja riigi siseasjadesse sekkumine. Blinken rõhus aga taas avatud ja ausa suhtluse olulisusele.

Taiwani-küsimus on Hiina huvide tuum ja kõige suurem probleem Hiina-USA suhetes.

Kohtumise keskseks probleemiks kerkis Taiwani-küsimus. USA president Joe Biden lausus eelmisel aastal, et juhul kui Hiina peaks üritama Taiwanit rünnata, on USA valmis sõjaliselt sekkuma. Ametlikult tunnistavad Ameerika Ühendriigid aga nn ühe Hiina poliitikat, mille kohaselt kuulub saareriik ametlikult kommunistliku Hiina alla. Wang ütles Hiina riigimeedia andmetel Blinkenile, et Taiwani-küsimus on Hiina huvide tuum ja kõige suurem probleem Hiina-USA suhetes. Ta lisas, et selles küsimuses pole Hiinal ruumi ei kompromissideks ega ka järeleandmisteks.

Visiidi vältel oli ebaselge, kas Blinkenil õnnestub kohtuda ka Hiina presidendi Xi Jinpingiga. Tavaliselt on selline kohtumine mõeldud üksnes külastavale riigipeale. Esmaspäeva õhtul kõnelused siiski toimusid. Xi kohtumine Antony Blinkeniga saadab sõnumi, et tema valitsus püüab peatada Hiina-USA suhete kehvemaks muutumise. Xi lausus pärast kohtumist: „On hea, et suhtluses on toimunud areng.“ Olenemata visiidi sümboolsest väärtusest jõuti konkreetsele kokkuleppele kõigest kahel teemal: Hiina välisministri Washingtoni-visiidis ja riikidevaheliste kommertslendude tihendamises.

Oluline partnerlus Euroopaga

Blinkeni visiidiga samal ajal toimus esmaspäeval Berliinis Saksamaa ja Hiina valitsuse konsultatsioonide seitsmes voor, millest võtsid osa Hiina peaminister Li Qiang ja teised tema kabineti liikmed. Kuigi Saksa kaitseminister Boris Pistorius ja välisminister Annalena Baerbock suhtusid Hiinasse paljuski kriitiliselt, räägiti palju ka valdkondadest, kus riigid saavad koostööd arendada.

Hiinale on Euroopa riigid ja eriti just Saksamaa tähtsad kaubanduspartnerid, kellega on võrreldes Ameerika Ühendriikidega lihtsam suhelda. Kuigi ametlikud Saksa dokumendid on viidanud Hiinale kui partnerile, konkurendile ja strateegilisele rivaalile, on Hiina olnud juba seitse aastat Saksmaa kõige olulisem kaubanduspartner.

Hiina delegatsioon võeti Berliinis vastu juubeldavas meeleolus.