Juuni lõpus hakkas sotsiaalmeedias ja Vene propagandaportaalides levima 8-sekundiline video, milles on väidetavalt näha New Yorgi Viiendal avenüül (5th Avenue) rippuvat bännerit tekstiga „No Zelensky, no war“ ehk „Pole Zelenskit, pole sõda“.

Eelmise nädala lõpus jõudis video ka eestikeelsesse sotsiaalmeediasse. Esimesena postitas selle portaal Eestinen pealkirjaga „VIDEO: USA-s pandi üles Ukraina presidendi vastane plakat“.

Videot või selle kuvatõmmist jagasid ka Faktikontrollile juba tuntud Ulle Pukk ja Harry Raudvere. Nad on uue loodava partei ERE (Eesti Rahva Erakond) ühed eestvedajatest, mis tahab parandada suhteid Venemaaga. Videot jagas ka liikumise Koos üks juhtidest Oleg Ivanov.

Facebooki postitused

„Ameeriklaste sõnum härra Zelenskile,“ kommenteeris Oleg Ivanov.

„Üks pilt räägib rohkem kui tuhat sõna. See narkomaanist hull on vastik igale normaalselt oma ajudega mõtlevale inimesele. [...] Ukraina vastupealetung on totaalselt läbi kukkunud! Huvitav, kuna Eesti poliitikutel kohale jõuab, et Eesti riik ameleb kaotajatega ühes voodis. Märgid näitavad, et see suur ja vahva sõjaorgia lõppeb Eesti rahvale väga halvasti,“ kirjutas Ulle Pukk.

Postitused on Facebookis jõudnud pea 10 000 kasutajani ja neid on jagatud 156 korda.

Kuidas on tegelikult?

Video bänneriga „Pole Zelenskit, pole sõda“ on Vene propaganda võltsing.

Sellest kirjutas esmalt Ukraina riikliku julgeoleku- ja kaitsenõukogu alla kuuluv desinformatsiooni vastu võitlemise keskus (CCD). „Ukraina välisministeerium ja Ukraina peakonsulaat New Yorgis on teatanud, et sellist reklaambännerit linnatänavatel pole,“ kirjutas CCD.

Video, mille põhjal on võltsing tehtud, on salvestatud tükk aega enne Venemaa täiemahulist sissetungi Ukrainasse. Sellele viitab mitu videos näha olevat detaili. Näiteks on videos näha musta värvi valgusfoore, kuid hiljemalt alates 2021. aasta augustist on vanad foorid asendatud uutega.

Seda kinnitavad Google Mapsi tänavavaate erinevate aastate versioonid. Näeme, et 2019. aastal olid foorid veel musta värvi, kuid järgmises, 2021. aasta versioonis on nad asendatud uute kollaste fooridega.

Vasakul on 2019. aasta augusti Google Mapsi tänavavaate versioon samast hoonest, paremal 2021. aasta augusti versioon.

Venemaa täiemahuline sissetung Ukrainasse algas 2022. aasta 24. veebruaril, seega video on salvestatud enne seda.

Videos on näha Tiffany & Co juveelipoodi, mis asub aadressil 727 5th Avenue New Yorgis. Poehoone oli pikalt renoveerimisel ning see taasavati selle aasta 24. aprillil. Hiljemalt sellest ajast pole sel hoonel ka tellinguid, mida on näha võltsitud videos.

Seda kinnitavad näiteks eelmisel nädalal tehtud videoreportaažid, mis kajastavad kaupluse lähedal puhkenud tulekahju. Videotest on näha, et hoonel pole tellinguid. Samuti pole reportaažides märki ühestki bännerist.

Kuvatõmmised Wall Street Journali 29. juuni reportaažist. Tegu on sama hoonega, mida näidatakse võltsitud videos.

Bänneri tõesust kontrollis ka Gruusia faktikontrollimise väljaanne Myth Detector, mis ei leidnud ühtegi tõendit, mis viitaks väidetava bänneri olemasolule.

Vene propaganda on ka varem levitanud võltsvideoid, milles kasutatakse New Yorgi kesklinna väidetavaid bännereid.

Otsus: vale. „Pole Zelenskit, pole sõda“ tekstiga bänner on Vene propaganda videovõltsing.