Seekordses postituses antakse ülevaate sellest, kuidas WEFi iga-aastasel konverentsil olla väidetud, justkui valitsused hakkavad piirama joogivee tarbimist. Postitust on praeguseks jagatud Facebookis üle kahesaja korra.

Mida väidetakse?

Facebooki kasutaja Elus Mees kirjutab, kuidas Davose foorumil – WEFi iga-aastane arutelu Šveitsis – olla järeldatud, kuidas joogivesi polegi inimõigus. Postitaja on oma allikaks kasutanud kuvatõmmist sõnumist, mis pärineb sotsiaalmeediakanalist Telegram. Nõnda järeldab postitaja, et valitsustel on plaan piirata vee tarbimist ning „eliidi“ käes on 30 protsenti maailma veevarudest.

Ei, WEF ei ole soovitanud valitsustel piirata joogivee tarbimist.

Kuidas on tegelikult?

Tänavu aasta alguses toimus Šveitsis konverents, mille neljandal päeval arutasid eksperdid veepuuduse probleemi üle läheneva ÜRO (Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni) joogivee konverentsi valguses. ÜRO konverents on iga-aastane üritus, kus arutatakse, kuidas tagada joogivee kättesaadavus kogu maailmas.

2023. aasta ÜRO konverentsil tuletati meelde mitme riigi ja suurkorporatsiooni võetud kohustusi, alustades puhta joogivee pakkumisest miljonitele inimestele kuni investeeringuteni, mis toetavad kliimamuutustest mõjutatud vee- ja kanalisatsioonitaristut ning -teenuseid.

WEF avaldas 16. märtsil artikli pealkirjaga „Mis on ÜRO 2023. aasta veekonverents ja miks see nii oluline on? Artiklis ei käsitleta joogivee kui inimõiguse äravõtmist, vaid vastupidi arutletakse selle üle, kuidas rahuldada selle nõudlus ja pakkumine, eriti arenguriikides, mis seisavad silmitsi veepuudusega.

WEF ei ole ka varasemates artiklites joogivee piiramist propageerinud või seda kuidagi lahenduseks pakkunud.

Et valitsused hakkaksid kuidagi WEFi konverentsi valguses joogivett piirama, pole samuti tõene väide. Selline väide levis välismaises sotsiaalmeedias juba aprillis ning on tänaseks mitme välismaise faktikontrolli väljaande poolt juba ka ümber lükanud. Väljaande USA TODAY faktikontrollijad leidsid, et puuduvad tõendid, et WEF valitsustele üle maailma sellise korralduse või soovituse andnud oleks (kui ka annaks, ei ole WEF valitsusteülene organisatsioon, mis seda nõuda saaks).

„Võin kinnitada, et see on võlts ja väljamõeldud,“ ütles WEFi pressiesindaja Yann Zopf USA TODAY-le saadetud e-kirjas. „Maailma majandusfoorum ei ole avaldanud kunagi selliseid postitusi ega teinud selliseid avaldusi.“

Ka Delfil ei õnnestunud leida ühtegi WEFi üleskutset, mis viitaks joogiveevarude vähendamisele.

Ka ÜRO on endiselt seisukohal, et puhas joogivesi on kõigi inimõigus. Organisatsiooni veebileht kirjutab: „ÜRO tunnustab juurdepääsu veele ja kanalisatsioonile kui inimõigusi, mis on iga inimese tervise, väärikuse ja õitsengu jaoks olulised.“

Otsus: Vale. Puuduvad tõendid selle kohta, et WEF või ÜRO oleks kunagi soovitanud valitsusel piirata oma elanike veevarustust. Materjal näitab, et organisatsioonid püüavad pigem leida lahendusi joogivee jätkusuutlikkuse tagamisele piirkondades, kus on selle järele puudus.