Juba koroonalainetega tekkinud valeinfo levitajate erinevaid skeeme on ajakirjanik Martin Laine korduvalt uurinud. Toona tuli päevavalgele näiteks väärinfo levimise ja kullaäride seos Eesti „alternatiivuudiste“ lehekülgedel. Näiteks Telegrami ärikeha Telegram Media OÜ 49% osanik on hoopis sakslasest kullaärimees ja raamatute kirjastaja. „Me toona tabasime ära, et temalt tuleb Telegramile palju reklaamiraha, aga pärast seda on see omanikuseos ka ametlikuks saanud,“ märkis Laine, viidates 2020. aastal ilmunud uurivale artiklile.

Valeinfo levitajad kasutavad ka peale koroonat ära endale loodud võrgustikke, söötes neile ette skeeme, millega ise raha teenivad. Näiteks viimase aasta jooksul ehk aktuaalseim rühmitus ja poliitpartei KOOS, mis on oma tegutsemisaja vältel järjepidevalt kahjulikku ja eestivaenulikku valeinfot levitanud ning terve see aeg ka sujuvalt enda jälgijaskonnale erinevaid finantsskeeme söötnud.

KOOS liikumise juhtfiguur Oleg Ivanov, kes hiljaaegu Eestist uurimisorganite hirmus põgenes, kirjutab Telegrami gruppi kontonumbri ja juhised, kuidas raha teenida. Tekst on masintõlgitud inglise keelde.

Näiteks mullu sügisel hakkas rühmituse KOOS liider – kes oli juba varem üks väga oluline pettuses kahtlustatava Dagcoini turundaja – selle Telegrami sotsiaalmeediakanalis reklaamima oma jälgijatele järjekordset investeerimisskeemi. Suur roll selles skeemis on Dogbossi krüptovaluutal, mille ärikeha asub küll Eestis ning seda juhivad ametlikult 20-aastased noormehed, kuid mida Oleg Ivanov selgelt väga agressiivselt enda sotsmeedias turundab.

Üks hetk tekkis KOOS Telegrami kanali kõrvale salajasem grupp „Rahvusvaheline koostöö“. Nimetatud grupis on heal juhul 60 liiget, kuid kaks neist on Dogbossi Venemaa vedurid Pavel Aljoshin ning Ruslan Zakharin. Viimane on kusjuures Venemaa kohalikus poliitikas tegev väike-influentser. Aljoshin on IT-ärimees.

Milliseid investeerimisskeeme sellised grupid täpsemalt ajavad? Kuidas inimesi võrku püütakse? Sellest räägime täpsemalt „Valeinfo: paljastatud!“ saates. Eelmisi episoode saate järele kuulata Delfi Taskust, Spotifyst ja Apple podcastist. Järgmine episood ilmub ülejärgmisel nädalal.