„Itaalias ilmusid konnatrükiga tooted, EuroSpinil on sellised tooted, pange tähele. Video autor uuris seda teemat Internetis ja sai teada, et tegemist on Melinda ja Gates Foundationi toodetega,“ seisab ühes 1. augusti Facebooki postituses, millele on lisatud foto Kalevi šokolaadist.

„Selle pitsatiga tooted sisaldavad aineid, mis toimivad vaktsiinina. Samuti on mürk, mis põhjustab haigusi. Ära osta konnapitsatiga tooteid,“ lisas postitaja.

„Vihmamets on rikkaliku kooslusega, seal kasvab igasugu taimi, loomi, muud kasulikku inimestele, ja huvitav miks on just konn, enamasti putukatoidulised on konnad, ja miks on valitud just mürgikonn Vihmametsas sümol-märgiseks? See kõik ajendab väga sügavalt kaasa mõtlema,“ seisab teises postituses.

Kuidas on tegelikult?

Postituses on foto Kalevi šokolaadist, millel on näha Rainforest Alliance’i kvaliteedimärgist.

Tegu on rahvusvahelise mittetulundusliku organisatsiooniga, mis tegutseb metsade kaitse, põllumeeste õiglase sissetuleku, inimõiguste tagamise ja kliimamuutuste vähendamise nimel.

Rainforest Alliance Certified kvaliteedimärgis

„Kalevi kakaod sisaldavatel toodetel kasutame Rainforest Alliance’i ehk maailmas laialdaselt tunnustatud ja šokolaaditööstuses väga levinud sertifitseerimisprogrammi märgist, millel on kujutatud tervet ja tasakaalus looduskeskkonda sümboliseerivat puukonna. Konnaga märgis võimaldab tarbijatel ära tunda ja valida tooteid, mis aitavad kaasa inimeste ning meie planeedi parema tuleviku tagamisele,“ ütles Orkla Eesti kommunikatsioonijuht Hanna-Liisa Ruul Faktikontrollile.

Orkla Eesti, mille alla Kalev kuulub, kasutab sertifitseeritud kakaod 2014. aastast. Ruuli sõnul toetab ettevõte seeläbi vastutustundlikuma kakaotööstuse arengut, kus on paremini ohjatud keskkonnaalased, sotsiaalsed ja majanduslikud riskid. Näiteks metsade raadamise oht, lapstööjõud, farmerite toimetulek ja kakaotööstuse elujõulisus majanduslikus mõttes.

„Kuna kakao kasvab keerulises piirkonnas, siis on selle kasvatamisega seotud mitmed väljakutsed ning nende maandamiseks peame oluliseks kasutada kakaod vaid sertifitseeritud kujul. Sissetulevatele toormetele oleme seadnud väga tugeva kvaliteedikontrolli ja kasutame vaid usaldusväärseid tarnijaid,“ lisas Ruul.

Kalevi Rainforest Alliance’i märgisega tooted jõudsid turule järk-järgult 2021. aasta algusest, kui vahetati senine UTZ märgis Rainforest Alliance’i märgise vastu. 2022. aasta jooksul said märgisega varustatud kõik kakaod sisaldavad Kalevi tooted.

Rainforest Alliance’i märgise kohta levivad erinevad vandenõuteooriad üle maailma. Näiteks on väidetud, et KitKati šokolaadil olev konnamärgis olevat tõendiks, et tootes sisalduvad putukad ja ussid. Samuti on levitatud valeinfot, et konnamärgis tähendavat toote tooraine „transgeensust“ ehk geneetilist muundamist.

Rainforest Alliance’i märgist on aga kõige rohkem poogitud „kuldse miljardi“ (Golden Billion) vandenõuteooria külge. Selle teooria kohaselt püüab globaalne eliit koguda ressursse ja rikkust, jättes ülejäänud planeedi kannatama ja nälgima. Rainforest Alliance’i märgisega tooted olevat Bill ja Melinda Gates’i omad ja sisaldavad väidetavalt „vaktsiine ja mürki“, nagu väidetakse Facebooki postitustes.

Rainforest Alliance’i kvaliteedimärgis ei ole seotud Bill ja Melinda Gates’i sihtasutusega.

Küll aga on nende sihtasutus Rainforest Alliance'ile eraldanud toetust ühel korral 2007. aastal, kui ühendus sai 5 343 025 USA dollarit põllumajanduse arendamiseks ja seda 53-kuulise rakendusperioodiga.

Rainforest Alliance on rahvusvaheline MTÜ, mida rahastatakse sertifitseerimistasude, valitsuste ja sihtasutuste toetuste ning üksikannetuste abil.

Seega ei vasta tõele väide, et tegemist on Bill ja Melinda Gates’i sihtasutuse ega ka selle toodetega.

Vastupidiselt postituses väidetule pole tõendeid ka selle kohta, et Rainforest Alliance’i märgist kandvad tooted sisaldaksid „aineid, mis töötavad vaktsiinina“ või mürki. Oluline on märkida, et praegu ei ole turul ühtegi vaktsiini sisaldavat toitu.

Viimaks pole Rainforest Alliance’i märgisel kujutatud mürgikonna ehk kuldset lehestikukonna, nagu väidetakse Facebooki postituses ja sellele lisatud kuvatõmmisel. Tegu on punasilmse puukonnaga. Sageli võib seda leida Lõuna-Ameerika neotroopilistes piirkondades, kus Rainforest Alliance’i asutajad alustasid 30 aastat tagasi troopiliste vihmametsade kaitsmisega. Seetõttu on konn sel märgisel sümboolse tähendusega.

Otsus: vale. Kalevi šokolaadis pole vaktsiine ega mürke. Bill ja Melinda Gates’i sihtasutus ei oma Kalevi šokolaadi ega Rainforest Allience’t. Konnamärgis erinevatel toodetel tähendab, et toode või selle määratletud koostisosa on kasvatatud põllumajanduslikus tootmises, mis on sertifitseeritud vastavalt Rainforest Alliance’i säästva põllumajanduse standardile ja/või UTZ käitumisjuhendile.