Lätis peeti kõik isikud kinni ja saadeti vastavalt erakorralise seisukorra ajal kehtivatele reeglitele tagasi Valgenesse. Eriolukord kehtib Ludza ja Kraslava piirkonnas ning Daugavpilsi linnas alates 2021. aasta augustist.

Auk piiritaras

Läti piirivalve juht Guntis Pujāts ütles reedel, et Valgevene võimud pole piiril provokatsioone vähendanud, vaid tegelevad sihilikult Läti piiritaristu lõhkumisega, et immigrante naaberriiki suunata. Tänavu on Lätis alustatud inimsmugeldamisega seoses 50 kriminaalasja, samal ajal kui mullu oli neid 20, vahendab LETA. Paljud sisserändajad soovivad Lätis edasi reisida Saksamaale ja teistesse Euroopa riikidesse.

Läti parlamendi rändekomisjoni juht Ingmārs Līdaka, ütles reedel, et septembris ootab väljasaatmine 6000 Vene kodanikku, kes pole täitnud keeleeksami nõuet ega esitanud ka avaldust oma elamisloa pikendamiseks. 2022. aastal otsustas Läti seim, et Vene kodanikelt nõutakse edaspidi pikaajalise elamisloa saamiseks A2 tasemel riigikeele oskust. Otsus puudutas umbes 18 000 inimest.