Portaal Vanglaplaneet avaldas artikli, milles väidab, et „Saksamaa erakond Alternatiiv Saksamaale avaldas reklaami, milles võrreldakse Ukraina presidenti Volodõmõr Zelenskõit innukalt toetavaid inimesi nendega, kes toetasid Hitleri natsiparteid“.

„Reklaam tuletab Saksamaa kodanikele meelde, et nende riik on alates 2022. aasta algusest andnud Ukrainale juba üle 22 miljardi euro. Reklaamis istub Saksa pere oma kodus, kui uksele koputavad natsidele sarnases vormis isikud ja korjavad majast kokku kõik, mis võtta on, et see Ukrainale annetada,“ seisab artiklis. „Pärast seda, kui pere asjad on ära võetud, riputatakse seinale Zelenskõi raamitud foto ja vanemad on sunnitud kordama „Heil Zelenskõi!“”.

„Reklaam on irooniline ka seetõttu, et Zelenskõi on varasemalt püüdnud välja vabandada neonatside kohalolekut Ukraina sõjaväes,“ jätkub artikkel.

Portaali sõnul olevat eurooplased üha enam tüdinenud sellest, et „nende võlad kasvavad globalistliku marionetipresidenti võitmatu sõja tõttu Venemaa vastu“.

Vanglaplaneedi artikkel refereerib USA paremäärmuslikku vandenõuteooriaid levitavat veebilehte InfoWars.

Kuidas on tegelikult?

Venemaa propagandistid, „sõjakorrespondendid“ ja meediaväljaanded hakkasid 26. juulil levitama videot, mis on nende väitel Saksamaa erakonna AfD (Alternative for Germany) poliitiline reklaam.

Väljaanne Raadio Vaba Euroopa ja RusDelfi ja Provereno faktikontrollija Ilya Ber on aga kindlaks teinud, et kõik video peaosalised on professionaalsed Vene näitlejad, kes elavad siiani Venemaal. Samuti on viiteid, et video valmis Venemaa riikliku propagandaväljaande Russia Today tellimusel.

Video alguses näidatakse oma kodus ühte peret. Majja sisenevad neli sõjaväevormis meest ja nad korjavad kokku kogu pere vara, sealhulgas televiisori, mis edastab parajasti Saksamaa kantsleri Olaf Scholzi kõnet, milles too lubas jätkata Kiievi abistamist. Videos võtavad mehed lapselt ära ka pehme mänguleopardi – see on ilmselt viide Leopard tankidele, mida Saksamaa tarnib Ukraina relvajõududele. Seejärel riputatakse seinale Ukraina presidendi portree ja kästakse öelda: „Heil Zelenski!“.

Video lõpus kuvatakse ekraanile saksakeelne kiri: „Sinu kodu on NATOs? Siis lepi sellega, et NATO on ka sinu kodus. Saksamaa eelarvest on 2022. aasta algusest Ukrainale antud juba üle 22 miljardi euro.“

Videos pole teavet, kes selle produtseeris, ent enamik väljaandeid väitis, et selle avaldas Saksamaa paremäärmuslik partei AfD. Avalikest allikatest ei leidu sellele ühtegi viidet. Videot pole ei AfD veebilehel, YouTube'i kanalil ega sotsiaalvõrgustikes. Ka videos endas pole viiteid AfD erakonnale.

„Alternative für Deutschland ei ole video autor ja sai sellest videost teada alles teie kaudu,“ ütles AfD pressiesindaja väljaandele Brussels Signal.

Faktikontrollimise väljaanne Provereno tuvastas, et video avakaader on tehtud tõepoolest Saksamaal, kuid kuus aastat tagasi. Alamy fotopangas ripub sama foto, mille tegi fotograaf Hans-Peter Merten 2017. aastal. Foto pealkiri ütleb, et pildil on Prantsusmaa piiri lähedal asuva Rodt unter Rietburgi tänav.

Väljaanne Raadio Vaba Euroopa tuvastas, et videos mängisid professionaalsed Vene näitlejad: Valentin Vorobjov ja Julia Konjukhova kehastasid lapsevanemaid, sõjaväevormis inimeste juhti mängib Julia Mandriko ja üht tema alluvatest mängib Igor Aleksejev.

Väljaanne Agenstvo võttis nende näitlejatega ühendust. Konjukhova vastas, et tal on „lepingutingimuste tõttu keelatud meediaga suhelda“. Ent nüüdseks kustutatud postituse tekst Konjukhova Instagrami kontol ütleb, et klipi produtseeris Venemaa telekanal Russia Today. Konjukhova kirjutas samas postituses, et noort poissi mängis klipis tema poeg Svjatoslav.

Kuvatõmmis Julia Konjukhova Instagrami postitusest, mis on nüüdseks kustutatud.

Otsus: vale. Propagandavideo pealkirjaga „Heil Zelensky“ on tegelikult filmitud tõenäoliselt Venemaal. Peale seitse aastat vana avakaadri ei viita miski sellele, et video oleks filmitud Saksamaal või erakonna AfD tellimusel. Tegu on järjekordse Venemaa katsega külvata läänes segadust ja heidutada eurooplasi Ukrainat toetamast.