Postitus on kahe päevaga kogunud pea 30 jagamist ning 100 kommentaari. Viimased jagunevad laias laastus kaheks - inimesed, kes on nähtust šokis ja teised, kes selgitavad, kuidas tegemist ei ole tõese informatsiooniga. Postitust on näinud üle kuue tuhande inimese.

Mida väietakse?

„Mida sina arvad kuidas laps seda mõistab kui lähete toredalt aega veetma ja näitad lapsele muuseas ülespoodud jänest ja kirstus jänest?! Normaalne??“ ütleb postitaja piltide juurde.

Ühel pildil on jänes Adalbert köiega laest alla rippumas, teisel jänes Lembit, kes kirstus on. Postituse autori sõnul on ta kirstus kujutatud surnuna. Tegelikult nõnda ei ole.

Postitus, mis tekitab eksitava infoga inimestes vastakaid tundeid, kuid asjatult. Lottemaa tegelased on kõik eksponeeritud elusana.

Kuidas on tegelikult?

Esimese pildi puhul on tegemist jänesepoeg Alberti isa, Adalbertiga, kes Leiutajateküla Lotte loo järgi tahab saada kõige kuulsamaks leiutajaks terves Leiutajatekülas. Nööriga laest alla rippumine pärineb multikas olnud stseenist, kus Adalbert proovib salaja Lotte isa leiutisi maha vehkida.

Kuidas jänes Adalbert multifilmis laest alla ripub, et salaja Lotte isa visandid endale ümber kirjutada.
Adalberti vaade lae alt rippudes.
Üks kommenteerija lisas postituse alla ka pildi enda külastusest Lottemaale, mil nöör Adalberti küljes oli siiski ümber kõhu, nagu multifilmis.

Teisel pildil on jänes Lembit, kes Lottemaa teemapargi kirjelduse põhjal on kuulus ja tähtis kiviteadlane, kes põõnab 100-aastases unenäomaailams und. Ka Janno Põldma, üks Lotte filmide autoritest, kommenteeris postitust, et inimestele tegelaste tausta ja tegemisi selgitada. Lembitu kohta ütles ta, et kiviteadlane arvas, et oskab kõikide kivide keeli. „Suureks üllatuseks leidis ta kivi, kelle keelt ta ei oska. Seepärast heitis ta kirstu, pani kivi enda kõrvale padjale ja hakkas tundmatut keelt õppima.“ Lottemaale kohapeale minnes võib külastaja kuulda ka tegelase norskamist ning näha, kuidas ta sügavalt magades hingab.

Põldma kommentaar postituse all selgitab tegelaste ja nende tegemiste tausta.

Lottemaa teemapargi tegevjuht Margit Toodu selgitab, kuidas postituse sisu ei päde. „Kuna postituse tegija ise kirjutab, et ta ei ole Lottemaal käinud ning Lotte temaatikaga tuttav, siis kahjuks ongi postituse sisu ebapädev,“ ütles ta Faktikontrollile. „Kui lugeda Lottemaad külastanud, raamatuid ja joonisfilme näinud külastajate vastukaja antud postitusele, siis peaks ju olema selge, et postituse tegija on ebapiisava info tõttu andnud vale hinnangu, teadmata päris tagamaad.“

Toodu rõhutab, et Lotte lood on soojad, vägivallatud ja sõprusele, üksteise aitamisele ja abistamisele üles ehitatud. „Lottemaa motoks on „Headus teeb elu huvitavaks“ ja loodame, et see kandub ka meie suurtele ja väikestele sõpradele, kes meie tegemistega on kursis, edasi,“ lisas ta teema lõpetuseks.

Otsus: Eksitav. Postitaja ütleb, et multikategelased on teemapargis ülespoodud või kirstus surnuna. Tegelikult on üks neist kõhu ümber oleva köiega laest rippumas ja teine magab. Ka samanimelises multifilmis on tegelased nimetatud olukordades.