Seened kasvasid nii koduaedadesse, sirgusid välja killustikuga kaetud külavaheteedelt ja ilmusid kändudele. Kui tuntud näitlejanna postitas ühismeediasse pildi kodusesse kaktusepotti kasvanud seentest, oli selge, et seened on maailma üle võtnud – isegi toas!

Plahvatus toimus ka seenesõprade peades. Iga päev lisanduvate sadade uute liikmetega kasvasid seenehuvilisi ühendavad Facebooki grupid kui pärmi peal. „Eestimaa seened“ grupis on nüüdseks üle 45 000 liikme, „Seenehuvilistes“ üle 30 000. Facebooki rühmad on muutunud seenemääramise kiirabiks, kuhu päevas postitatakse lugematul hulgal küsimusi, fotosid, retsepte ja muid õpetusi. Milleks meile seeneraamatud ja Google Lens, kui samblamättalt leitud toreduse pildid võib otsekohe Facebooki visata küsimusega: mis seen see on? Vastuseks tuleb tihti üksmeelne hinnang, sest seenegruppides leidub piisavalt ka asjatundjaid, lausa teadlasigi, kuid teinekord pakutakse välja 3–4 varianti, mis omakorda veel üksteisele vastu räägivad. Üks teatab, et seen on söödav, teine täpsustab, et on söödav kupatatuna, kolmas hoiatab, et jutuks olevat seent ei tasu tarbida koos alkoholiga ja neljas manitseb üleüldse, et seda seent süües oled surmalaps.

Hasart on võtnud sellised mõõtmed, et mõni korjab kokku mitu pesukausitäit tundmatuid seeni, näitab nad Facebookis ette ja küsib siis lootusrikkalt, kas need süüa kõlbavad. Tihti osutusidki söödamatuks!

Teine leiab metsa alt hulga eri seeni, peseb ja hakib need ära ning paneb siis välja foto, et kaassõltlased aitaksid otsustada – süüa või mitte süüa?

Tänavuse aasta märksõna on kindlasti ka massipsühhoos. Võib-olla vahepealse paari aasta tõttu, kui seenesaak on olnud pigem kesine? Metsa kipuvad ilmselgelt ka need, kes enne pole seda iialgi teinud, kes võib-olla seeni ei söögi ja kes pole looduses ühtki seent näinud. Tõenäoliselt pole paljud neist käinud ka lasteaias ega algklassides, kus, nagu me teame, joonistatakse alati oravat või siilikest, kes korjab talvevarudeks seeni ja marju. Kui tundub, et tavaline kodanik võiks suuta eristada minimaalselt kolme seent: kivipuravikku, kukeseent ning punast kärbseseent kui muinasjuttude ja multifilmide tuntud tegelasi, siis tavaline pontsakas kivipuravik tundub paljudele täiesti tundmatu seeneliik.

Samal ajal on metsas käijad toonud fotodena publiku ette ka tõelisi seeneüllatusi: looduskaitsealuseid haruldusi, vapustava välimusega tulipunase vesinuti või psühhedeelselt lilla vöödiku või Pecki kübarnarmiku, mis näeb välja nagu jõhvikakisselli piiskadega beseekook. Targemaks mükoloogia alal saab iga kell!

Söö ainult enda korjatud teada-tuntud seeni!

Raske seenemürgistuse, mille vastu on vaja olnud antidootravi, on tänavu saanud üks viieliikmeline seltskond Põhja-Eestis.

Mürgistusteabekeskus on täheldanud, et seenemürgistust esineb sel aastal üsna palju. Eriti tekitab muret see, et seeni tuvastama usaldatakse sotsiaalmeedias tegutsevaid gruppe. Samuti on tulnud ette mürgistusjuhtumeid, kus seened on saadud sõbralt või tuttavalt kingiks. Sellistel juhtudel soovitab mürgistusteabekeskus seened siiski ära visata või üldse mitte vastu võtta.

Metsas iseseisvalt seenel käies tuleb seened kindlasti metsa jätta, kui tekib vähimgi kahtlus, kas tegemist on ikka söögiseenega. Mürgistusteabekeskuse spetsialistid teavad helistajate kogemuste põhjal, et kui seeneline toob metsaannid juba koju, on psühholoogiliselt raske neist loobuda ja neid prügikasti visata, nii et need jõuavad ikkagi purki ja keldrisse. Neist purkidest algab talvel aasta kolmas seenehooaeg, mis toob jällegi kaasa seenemürgistusi.

Allikas: terviseamet

Puravik
Puravikud
Kukeseened
Harilikud kukeseened
Punane kärbseseen