„Eesti lihtsalt kardab, et temast ei jää midagi järele. Et venelasi on rohkem! Nii siis ründavad kõiki“, „Kõigile on selge, et nad on p*d, peab olema nats, et sellest mitte aru saada“, „Ma tapan venelaste nimel“. Sellised olid sõnumid kohalikus Telegrami sisevestluses, mille lõi 25-aastane Pavel Ševtšenko „ma olen venelane“ kleepsude müümiseks ja maailmaasjade üle arutamiseks.

Grupi algataja Ševtšenko BMW-d ehivad kleebised sõnadega „Ma olen venelane“ ja „Natsismi vastu võitlemise üksus“. Tema sotsiaalmeedia postitused näitavad, et mees peab eestlasi „russofoobideks“.

Kuvatõmmis Ševtšenko TikToki lehest

21. septembril loodi sotsiaalmeediakanalis Telegram kampaania huvilistele eraldi sisevestlus nimega „Попяздим по русски“. Vestluses lepiti kokku parklakohtumisi; arutleti, kust ja kuidas kleepse saab või kes millist õlut joob.

Kui TikTokis väidavad „kampaanias“ osalejad valdavalt, et on „apoliitilised“, levitavad rahuloosungit „ei sõjale“ ning ehivad end Eesti lippudega, siis Telegrami aruteludes paljastati enda tegelikku palet.

Telegrami vestlused on täis võigast sõimu ning Ukraina-vastaseid ja Venemaad ülistavaid sõnumeid, meeme ja pilte, sealhulgas arvukad profiilipildid Z-sümboolika, Venemaa ja Nõukogude Liidu lippudega.

Kuvatõmmised kampaania huviliste sisevestlusest Telegramis. Pärast elavat vastukaja avalikkuses see grupp kustutati.

Kremli rahastatud propaganda tuli venemeelsetele Eesti noortele appi

Kleepsuaktsiooni Telegrami sisevestlusega liitus ka mullu detsembris Eestist välja saadetud ja elamisloast ilma jäänud Kremli mõjuagent Aleksandr Kornilov, kes vedas aastaid Eestis Venemaa riikliku propagandaorganisatsiooni Rossija Segodnja rahastatud meediavõrgustikku.

Nii ei läinudki kaua, kuni Kremli rahastatud ja Korniloviga seotud propagandakanalid Baltija.eu ja Baltnews korjasid kleepsuaktsiooni teema üles ja hakkasid artikleid treima.

Baltija.eu missioon on kajastada Kremli seisukohti ja võimendada näiteks siinse Vene saatkonna sõnumeid.

Kuvatõmmised Baltija.eu artiklitest

„Kümned autod loosungiga „Ma olen venelane“ sõitsid möödunud reedel Eesti teedele, tekitades viha ja muret kohalikes russofoobides ja politseis, kes ei leia head põhjust, kuidas autojuhte kleepsude eest karistada,“ seisab Baltija.eu 23. septembri artiklis.

Kleepsuaktsiooni kajastab ja kiidab üliaktiivselt teiste seas ka Aleksei Stefanov, kes on samuti Vene propaganda-agentuurist Rossija Segodnja ning keskendub Baltikumi „kajastamisele“ sotsiaalmeedias.

Aktsiooni kohta on artikleid vorpimas teisedki Venemaa propagandakanalid. Näiteks Gorodche.ru avaldas artikli pealkirjaga „Eesti on maruvihane! Flash mob „Ma olen venelane“ kogub populaarsust“. „Flash mob’is osalejaid toetavad venelased erinevatest linnadest,“ kirjutas Z-sümboolikaga ehitud portaal Rubaltic.ru.

Propagandavõrgustiku süsteemne töö tipnes aktsiooni kajastuse jõudmisega Venemaa riigitelevisiooni populaarsesse saatesse „Solovjov Live“.

Kuvatõmmised Venemaa propagandakanalite artiklitest

Faktikontrollimise ja valeinfo reporterid Kaili Malts ja Marta Vunš arutavad podcastis ka olulisemaid üleilmseid teemasid, mis on seotud valeinfo ja selle vastu võitlemisega. Käime üle ka Eestis enim levinud viimase nädala valenarratiivi.

Kõiki „Valeinfo: paljastatud!“ episoode saab kuulata Delfi Taskust, Spotifyst või Apple Podcastidest.